2013. augusztus 12., hétfő

19. évközi vasárnap

Hirdetések
A héten Nagyboldogasszony ünnepe lesz. Ez munkanapra eső kötelező ünnep. Ezért Szentistvántelepen 8 órakor, Budakalászon este 7 órakor lesz a Szentmise.
Augusztus 17-én ½ 3-ra visszük vissza a szeretetláng képet a pomázi templomba. Aki szeretne jönni, iratkozzon fel a hátul kitett lapon.
Erdő Péter bíboros atya szeptember 27-29-ig vizitációt tart a Budakalászi és Szentistvántelepi plébániákon. Ezért képviselő testületi gyűlést szervezünk Szentistvántelepen augusztus 24-én 19.45-től és Budakalászon augusztus 25-én 17.30-tól. Meghívók a sekrestyében átvehetők.
Takarítás Augusztus 17-én szombaton 8 órától búcsú előtti takarítás lesz a szentistvántelepi templomban.
Szent István alapítvány idén is meghirdeti a budakalászi gimnazistáknak és egyetemistáknak szóló ösztöndíját. A pályázati adatlapot az újságos asztalon találjuk. A pályázatokat augusztus 11, este 7 óráig lehet leadni.

Keresztelés
Bánhegyi-Czink Mia Mercédesz keresztelése augusztus 11-én 11.30-kor lesz a Budakalászi templomban.
Zajmusz Barbara Borbála keresztelése augusztus 18-án ¾ 9-kor lesz a Budakalászi templomban.
Kreisz Márk keresztelése augusztus 18-án 11 órakor lesz a Szentistvántelrpi templomban.

Esküvő
Augusztus 10-én 14.30-kor fogad örök hűséget Koch Stefán és Nebranek Brigitta,
Varsányi Fanni és Dénes Gábor augusztus 10-én 16 órakor mondják ki a boldogító igent.
Baló István és Reményi Barbara esküvője augusztus 19-én 15 órakor lesz a Budakalászi templomban.


Miseszándékok
Szombat 19.00 Szentistvántelep szentmise szabad
Vasárnap: 8 óra Budakalász püspök atya szándékára
        10 óra Szentistvántelep +Gabula Jánosért
        19 óra Budakalász szabad
Hétfő Budakalász 18. 30 rózsafűzér, 19 óra +Magyar Lászlóért ob.
Kedd Szentistvántelep 8 óra szentmise + Károly
Szerda Budakalász reggel 7 óra szabad
Csütörtök Nagyboldogasszony ünnepe
        8 óra Szentistvántelep szentmise szabad
        19 óra Budakalász szentmise szabad
Péntek Budakalász 18.30 Szentségimádás, 19 óra +Gizelláért
Szombat 19.00 Szentistvántelep szentmise szabad
Vasárnap: 8 óra Budakalász püspök atya szándékára
        10 óra Szentistvántelep +Ilona nagymamákért
        19 óra Budakalász +Sinka József Ilonáért
Hétfő Budakalász 18. 30 rózsafűzér, 19 óra +Magyar Lászlóért ob.
Kedd augusztus 20 Szent István Kriály ünnepe
8 óra Budakalász püspök atya szándékára
        10 óra Szentistvántelep +Gabula Jánosért
        Budakalászon az esti szentmise elmaradA mai nap Szent Klárára emlékezik az Egyház, a héten ünnepeljük Boldog XI Ince pápát, Szent Maximilián Kolbe vértanút, Nagyboldogasszonyt. Isten éltessen mindenkit, aki a héten ünnepli születésnapját vagy névnapját.

Prohászka Ottokár gondolataiból: Mit használ Nagyboldogasszony. «kívánok elválni s Krisztussal lenni.” (Filip. 1, 2-3.)
a) A szent Szűz vágya évek haladtával Krisztus után nőttön nőtt. Az angyali köszöntésnek és Bethlehemnek éjjeli csillagaival folyton tükrözött lelkén; a Kálvária és a mennybemenet hegye s a pünkösd emlékei mint viharok tűzvésszé szították föl hozzávágyó szeretetét. Megjött végre halálának napja s ezzel a hazavágyó vágynak tetőpontja; lelke röpült mint a galamb, mint a szeráf s az apostollal imádkozta: «Kívánok elválni s Krisztussal lenni». Ki mondhatta azt inkább?
b) Idegenben született, tehát haza vágyott. A Szeplőtelen Fogantatás földje idegen e világban; nincs itt helye; úszó sziget. Minél nagyobb és finomabb a lélek, annál inkább érzi, hogy innen mennie kell; ki érezte ezt édesebben, mint a Szűz?
c) Csupa eszményi, túlvilági cél és törekvés milieujében élt. Jézus" volt mindene, ki az utat mutatta a teljesebb, gazdagabb világba. – Lelke, mint a nyílt tenger tükre, az eget tükrözte. Tiszta volt vize s mély s vonzotta az eget. Levonta a Szentlelket, le az Igét s most az ég vonzotta s ragadta őt, ki Istennel teljes volt; szívében folyton visszhangzott Simeon éneke: Most bocsátod el Uram a te szolgádat békességben.
d) A világ nem vonzotta őt, mert nem szereti Krisztust; sőt mert a világ hálátlanságának s bűneinek céltáblája az Úr: jel, melynek ellene mondanak. Az ilyen világ nem kell a Szűznek. Különben is neki a világ keresztre volt már feszítve. – Az első vértanuk forró vércseppjei gyöngyök és virágok voltak ugyan neki a földön, de hát hisz azok is a túlra mutattak.
e) A végtelen sok kegyelem, mely lelkét elárasztotta, az örök jóságba gravitált. A tengernyi érdem koszorút sürgetett. A jegyes jegyeséhez, az anya fiához készült menni s az Isten is mondta: «Veni spossa, coronaberis»; gyere édes lélek, Leányom, megkoronázlak. – Így készült a szent Szűz haza. A halálra az készül
legjobban, aki lélek szerint él.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése