2014. augusztus 31., vasárnap

22. évközi vasárnap


Hirdetések
Szeptember 1-től az esti szentmisék 6 órakor kezdődnek.
A héten elsőcsütörtök, elsőpéntek lesz. Idős beteg testvéreinket a szokott időben fogom felkeresni.
Szeptember 7-én Budakalászon reggel 8 órakor, Szentistvántelepen 10 órakor lesz a Szentlélekhívó, Veni Sancte szentmise.
Szeptember 14-én lesz a Budakalászi templom búcsúja.
Az iskolában az 1,2 és 5,6 osztály számára a hitoktatás a jövő héten elkezdődik. A délutáni hittanok szeptember 14-től kezdődnek.
Baba-mama klub első alkalma szeptember 9-én kedden délelőtt lesz.
Gitáros mise lesz szeptember 14-én Budakalászon este 6 órakor.
Képviselő testületi gyűlés lesz ma 3/4 6-kor Budakalászon.
Esküvő
Lelkes Tamás és Juhász Lilla esküvője szeptember 6-án 17 órakor lesz a budakalászi templomban.
Keresztelés
Szeptember 6-án 16 órakor keresztelem Stofira Dominik Krisztiánt Szentsitvántelepen.
Szeptember 7-én 1/2 12-kor lesz Nagy Katinka Csilla és ikertestvérének István Lászlónak a keresztelése.
Szlivka Benedek keresztelője szeptember 7-én 11 órakor lesz Szenistvántelepen.
Nagy szeretettel köszöntjük plébániánk legfiatalabb tagját Arnold Emesét, aki augusztus 18-án születet.
Temetés
Mondák György temetése szeptember 4-én 13 órakor lesz a Csalogány utcai temetőben. Elhunyt testvérünkért szentmisét ajánlunk fel a temetés után a Kalászi templomban.

Miseszándékok
Szombat Szentistvántelep 19.00 szabad
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök atya szándékára
       Szentistvántelep 10 óra szenvedő lelkekért
       Budakalász 19 óra +Mária
Hétfő: Budakalász szentmise 18 óra +Gizelláért
Kedd Szentistvántelep szentmise 18 óra Garami család elhunyt és élő tagjaiért
Szerda Budakalász 7 óra szabad
Csütörtök Szentistvántelep 18 óra szabad
Elsőpéntek
Szentistvántelep 8 óra szabad
Budakalász 18 óra szabad
Szombat Szentistvántelep 18.00 Czanada és Schutz szülőkért
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök atya szándékára
       Szentistvántelep 10 óra szenvedő lelkekért
       Budakalász 19 óra Hálából
A héten Nagy Szent Gergely, Kalkutai Boldog Teréz és a Kassai vértanúk ünnepe lesz.
Isten éltessen mindenkit, aki a héten ünnepli születés vagy névnapját.
A szentatya szeptemberi imaszándéka
Általános imaszándék: hogy az értelmi fogyatékosok megkapják a szükséges szeretetet és segítséget ahhoz, hogy emberhez méltóan tudjanak élni.
Missziós imaszándék: hogy a keresztények Isten Szavától lelkesítve tudják szolgálni a szegényeket és a szenvedőket.


 

Interjú a levegőben Ferenc pápával

Interjú a levegőben Ferenc pápával

2014. augusztus 18-án, visszatérőben dél-koreai apostoli útjáról, Ferenc pápa nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a Szöul–Róma járat fedélzetén. A közel egyórás beszélgetés teljes szövegét Korponai Gábor SJ fordításában a Párbeszéd Háza tette közzé.

Ferenc pápa: Jó napot! Jó napot! Nagyon köszönöm a munkátokat, amely most eléggé megterhelő volt. Köszönet mindazért, amit tettetek és e beszélgetés szándékáért. Nagyon köszönöm!
Riporter: A koreai újságírók és a népünk nevében szeretnék köszönetet mondani Önnek látogatásáért. Ön sok embernek hozta el a boldogságot Koreában. Köszönet a mi országaink egyesítéséhez adott bátorításért is. Szentatyám, koreai látogatása alatt Ön elsősorban az áprilisi kompkatasztrófa áldozatainak családjaihoz kívánt odafordulni és vigaszt nyújtani nekik. Két kérdésem lenne. Az első: mit érzett, amikor velük találkozott? A második: nem aggódott azért, hogy ezt a gesztusát politikailag félreérthetik?

Ferenc pápa: Amikor az emberi szenvedéssel találkozol, azt kell tenned, amit a szíved diktál. Később mondhatják: „Igen, mindezt politikai vagy más szándékból tette.” Mondani azonban mindent lehet. Azonban amikor ezekre a férfiakra, nőkre, apákra és anyákra gondolok, akik elvesztették gyermekeiket; az ő testvéreikre, erre a nagy fájdalomra, amit egy ilyen katasztrófa okoz, nem tudom, az én szívem… Tudod, én papként azt érzem, hogy mellettük kell állnom! Így érzek. Tudom, hogy a vigasz, amelyet egy szavam adhat, nem megoldás, nem ad új életet azoknak, akik meghaltak, ám az emberi közelség ezekben a pillanatokban erőt adhat, létezik együttérzés. Emlékszem, még Buenos Aires érseke voltam, amikor két ilyen tragédia is történt: az egyik egy diszkóban, ahol egy koncert alatt 193-an haltak meg; a másik pedig egy vonatszerencsétlenség, amelyben 120-an maradtak ott. Akkor ugyanezt éreztem: közel kell lennem hozzájuk. Az emberi fájdalom erős, de ha mi ezekben a szomorú pillanatokban mellettük állunk, sokat segíthetünk. Az utóbbi kérdéshez szeretnék egy dolgot hozzátenni. Fölvettem ezt. [Egy kis sárga szalagra mutatott ekkor a pápa, melyet a kompkatasztrófa egyik áldozatának hozzátartozójától kapott.] Miután már fél napja hordtam – a velük való szolidaritásból viseltem –, odajött hozzám valaki, és azt mondta: „Nem lenne jobb levenni? Önnek semlegesnek kell lennie…” – „Figyelj ide, az emberi fájdalommal szemben nem lehetsz semleges” – válaszoltam neki. Én így érzek. Köszönet a kérdésedért. Köszönöm.

Riporter: Ahogy Ön is tudja, nemrég az USA légiereje bombázni kezdte a terroristákat Irakban, a népirtás megelőzése és a kisebbségek – gondolok itt az ottani katolikusokra is, akik az ön vezetése alá tartoznak – jövőjének védelme érdekében. Jóváhagyja az amerikai bombázást?

Ferenc pápa: Köszönet ezért a világos kérdésért. Csak azokban az esetekben, amikor jogtalan erőszakról van szó, mondhatjuk, hogy a jogtalan agresszort „megállítani” jogos. Kiemelem a „megállítani” igét, nem azt mondom, bombázni, háborút indítani, hanem „megállítani”. A megfékezéshez használt eszközöket mérlegelni kell. A jogtalan agresszor megállítása jogos. Emlékeznünk kell azonban arra, hogy a jogtalan agresszor e megfékezésének leple alatt a hatalmak hányszor hajtották igába a népeket, amikor valójában hódítóként léptek föl. Egyetlen nemzet sem dönthet egyedül arról, miként állítja meg a jogtalan agresszort. A II. világháború után fogalmazódott meg az ENSZ ötlete: ott kell megbeszélni, illetve megvitatni: valóban jogtalan-e az erőszak. Ha annak tűnik, meg kell vitatni, hogyan állíthatjuk meg; de csak ennyit és nem többet. A második kérdés a kisebbségekre vonatkozott. Köszönöm, hogy ezt a szót használta. Ugyanis nekem a szenvedő keresztényekről beszélnek, akik valóban szenvednek, illetve a vértanúkról, igen, megannyi a vértanú ma is. Itt olyan férfiak és nők is élnek kisebbségi vallásban, akik nem keresztények, de ők is mind egyenlőek Isten színe előtt. A jogtalan agresszor megállításához joga van az emberiségnek, de ugyanígy az agresszornak is joga van ahhoz, hogy megállítsák, s így ne okozhasson több kárt. Így.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése