2014. szeptember 27., szombat

26. évközi vasárnap


Hirdetések
A héten elsőcsütörtök és elsőpéntek lesz. Idős beteg testvéreinket a szokott időben fogom felkeresni.
Október 5-én gitáros mise lesz Szentistvántelepen.
Szentistvántelepi templomkert ápolására, karbantartására kertészt keresünk.
Zarándoklat
A felújított Mátraverebélyszenkútra és Egerbe szervezünk zarándoklatot október 11-én szombaton. Jelentkezni a hátul kitett lapon lehet. Utazás ebéddel és belépővel 4500Ft.
Keresztelés
Kroó Sebestyén Bálint, Zámbó-Digruber Luca és Lea, Tamás Gergős és Helga  keresztelése szeptember 28-án 11.30-kor lesz Budakalászon.
Temetés
Erlich Istvánné Erzsébet testvérünk temeése október 2-án csütörtökön 15 órakor lesz a Katolikus temetőben. Lelkiüdvéért szentmisét ajánlunk fel a temetés után a Kalászi templomban.
Hitoktatás
Az iskolában az 1,2 és 5,6 osztály számára a hitoktatás elkezdődött.
A délutáni hittanok    Budakalász    Szentistvántelep
3. osztály             hétfő 15 óra         kedd 14 óra
4. osztály             hétfő 14 óra         kedd 15 óra
felsős                   hétfő 16 óra         kedd 16 óra
Gimnazista           hétfő 17 óra         csütörtök 17 óra
Egyetemista                                      péntek 20 óra
 

Miseszándékok
Szombat 18.00 beteg Anna gyógyulásáért
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök atya szándékára
       Szentistvántelep 10 óra szenvedő lelkekért
       Budakalász 18 óra +Sinka és Gerula családért
Hétfő: Budakalász szentmise 18 óra Hetesi GYörgyné Máriáért és leányaiért Mária, Teréz és Anna
Kedd Szentistvántelep szentmise 18 óra Németh Mihályért
Szerda Budakalász 7 óra szabad
Csütörtök Szentistvántelep 17 óra engesztelő imaóra, 17.30 Szentségimádás 18 óra szentmise szabad
Péntek Budakalász 17 óra engesztelő imaóra, 17.30 szentségimádás 18 óra 50 éves házassági évfordulón hálából.
Szombat 18.00 Beteg szabad
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök atya szándékára
       Szentistvántelep 10 óra hálából unokákért
       Budakalász 18 óra +Makk Ferenc atyáért
A mai nap Szent Vencel ünnepe van, a héten Szent Mihályt, Szent Jeromost, Kis Szent Terézt és Assisi Szent Ferencet ünnepeljük.
Isten éltessen mindenkit, aki a héten ünnepli születés vagy névnapját.
Szent István alapítvány Október 10-én este 18.30-tól a Szent István alapítvány adománygyűjtő estet szervez a faluházban. Fellép Petrás Mária, Szalóky Dániel, Borvirág énekegyüttes. Az est folyamán tombolán kisorsoljuk Kurdics Sándor erre a célra felajánlott borgyűjteményét. Mindenkit szeretettel várunk.


 

Interjú a levegőben Ferenc pápával

Riporter: Pápaként „a világ végéről jött”, aki a Vatikánban találta magát, a Szent Márta-házban, amiről már beszélt nekünk. Milyen is ott az Ön élete, és miért választotta azt: miként él a pápa a Vatikánban? Folyton kérdeznek minket is: de mit csinál ő, hogyan közlekedik? Elmegy-e sétálni? Láthattuk, amint lemegy a menzára, mindennap meglep minket. Tehát: a munkán túl milyen az élete a Szent Márta-házban?

Ferenc pápa: Megpróbálok szabad lenni. Hivatalos és munkatalálkozók vannak azért, de próbálok annyira normálisan élni, amennyire lehet. Nagyon szeretnék kijárni, de ha nem lehet, nem lehet… Nem, nem az óvintézkedések miatt: azért nem lehet, mert ha kimegyek, a nép rögtön körbevesz, és így nem az igazi: ez egy valóság. Ám belül, a Szent Mártában rendes életet élek dolgozva, pihenve és beszélgetve…

Riporter: Már egy ideje szó van egy tervezett enciklikáról, amely az ökológiáról szólna. Lehet-e már tudni, mikor jelenik meg?

Ferenc pápa: Sokat beszéltem erről az enciklikáról Turkson bíborossal és másokkal, arra kértem Turkson bíborost, hogy gyűjtse össze a beérkező javaslatokat. Az út előtt négy nappal Turkson bíboros benyújtotta első vázlatát, amely kissé vastag lett. Erre azt mondtam, hogy egyharmaddal hosszabb lesz, mint az Evangelii gaudium! Ez csak az első vázlat. Azonban a téma nem egyszerű, hiszen a teremtésvédelemről, ökológiáról – az ember ökológiájáról is – szó van itt. Csak egy bizonyos pontig tudunk biztosat állítani, utána a tudományos feltevéseké a hely, melyek közül néhány eléggé biztos, néhány nem. Egy tanítóhivatali enciklikának csak bizonyosságokra, biztos dolgokra szabad alapulnia. Mert ha a pápa azt mondja, hogy a Föld van az univerzum középpontjában, és nem a Nap, téved, hiszen olyat állít, amely tudományosan nem igaz, ilyen nem lehetséges. Ez történt eddig. Meg kell kezdenünk a tanulmányozást, pontról pontra; úgy gondolom, hogy lerövidíthetjük. A lényegi résszel és azzal kell kezdenünk, amit bizonyossággal állíthatunk. Lábjegyzetként, információként meg lehet említeni ezt és ezt a hipotézist, de nem az enciklika főszövegében, mely az [Egyház] tanításának része, így biztosnak kell lennie.

Riporter: Szentatyám, köszönet dél-koreai látogatásáért. Két kérdést teszek föl. Az első: nemrég lett vége a záró misének a mjeongdongi székesegyházban, ahol ön megvigasztalta azokat az asszonyokat, akiket komfortlányként használtak föl: milyen gondolatok futottak át Önön? Ez az első kérdés. A második: Phenjan azt állítja, hogy a keresztények közvetlen támadást jelentenek rezsimjére és a vezetésére. Azt tudjuk, hogy ami az észak-koreai keresztényekkel történt, az szörnyű, azonban nem tudjuk, hogy mi is volt az pontosan. Van valami Ön szerint, ami megváltoztathatná Phenjan hozzáállását az észak-koreai keresztényekhez?

Ferenc pápa: Az első kérdéshez megismételném: ma ezek az asszonyok azért voltak ott, mert annak ellenére, hogy mennyit szenvedtek, emelt fejjel megőrizték méltóságukat. Ahogy már előbb is mondtam, a háború szenvedéseire gondoltam, a kegyetlenségre, melyet a háború okoz… Ezeket az asszonyokat fölhasználták, szolgaként kezelték őket, ez mind kegyetlenség… Ezekre gondoltam: a méltóságukra, amelyet megőriztek, és arra, hogy mennyit is szenvedtek. A szenvedés egy örökség. Mondjuk, az első egyházatyákat idézve, hogy a vértanúk vére a keresztények magja Ti, koreaiak, sokat vetettetek. Ezek beérnek, most már lehet látni a vértanúk e vetésének gyümölcsét. Észak-Koreáról tudom, hogy ott sok szenvedés van. Egyet biztosan tudok: sok rokon nem lehet együtt, ez igazán szenvedést okoz. Az ország kettéosztásából fakadó szenvedés ez. Ma, a székes-egyházban, amikor beöltöztünk a mise előtt, kaptam egy ajándékot, amelyet nekem készítettek: Krisztus töviskoronáját, mely a Koreát kettéosztó szögesdrótból készült. Elvisszük magunkkal a repülőgépen… A megosztottság, egy megosztott család szenvedése. Nem emlékszem pontosan mikor, talán a püspökökkel találkozva mondtam tegnap, hogy reményt ad, hogy a két Korea testvér, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik, hiszen édesanyjuk ugyanaz, ez reményt jelent nekünk. A megosztottságból eredő szenvedés nagy, ezt megértem, és imádkozom azért, hogy vége legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése