2015. január 26., hétfő

3. évközi vasárnap


Hirdetések
Ma este egyházközségi gyűlés lesz Budakalászon 16.30-tól.
A plébánia költségvetése 2 héten át megtekinthető a plébánián irodaidőben.
Január 25-én Budakalászon gitáros mise lesz este.
Január 26-án hétfőn gitáros szentségimádás lesz Budakalászon az esti szentmise után.
Február 2-án lesz Gyertyaszentelő boldogasszony ünnepe van.
Budakalászon Baba-mama klub indul szerdán 10 órától.
Február 14-én lesz a Cserkészbál a Budakalászi faluházban.
 
Zarándoklat
Kemenes Gábor atya Medjugorjeba szervez zarándoklatot április 7 (esti indulás) 11-ig. Indulási hely Rezső tér.
Az út ára 16 000Ft+ 60 euró, mely tartalmazza kétszeri meleg étkezést, szállást. Február 10-ig lehet jelentkezni Szokolay Józsefnél a 20/2848737-es telefonszámon.
 
Temetés
Nemcsics Ferenc temetése január 29-én csütörtökön 10.30-kor lesz Óbudán.
Szvitek János temetése január 30-án 13 órakor lesz a Csalogány utcai temetőben.
Papp Jánosné temetése január 30-án 14 órakor lrsz görögkatolikus szertartás szerint.
Vasvári Géza temetésa február 5-én 15 órakor lesz a Katolikus temetőben.
 

Miseszándékok
Szombat Szentistvántelep 18 óra +János édesapáért
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra +édesapáért
       Budakalász 18 óra +Mirk Ágnesért
Hétfő: Budakalász 18 óra élő gyermekekért és hozzátartozóikért
Kedd Szentistvántelep 18 óra élő Gáborért és Zoltánért
Szerda Budakalász 7 óra szabad
Csütörtök Szentistvántelep 18 óra a szabad
Péntek Budakalász 18 óra szabad
Szombat Szentistvántelep 18 óra szabad
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra +édesapáért
       Budakalász 18 óra +Szabó Lászlóért
 
A mai nap Szent Pál apostol megtérésére emlékezik az Egyház, a héten Szent Timóteus és Szent Titusz, Merici Szent Angéla, Aquinói Szent Tamás, Bosco Szent János ünnepe lesz. Isten éltessen mindenkit, aki a héten ünnepli születés vagy névnapját.


Ferenc pápa a fiatalokhoz: Tanuljatok meg sírni és szeretni!

A 30 ezer fiatal és a pápa találkozása igeliturgia keretében zajlott le. A program elején tanúságtételek hangzottak el egy lány és két fiú részéről. Az alig 14 éves lány, Jun azokról a tapasztalatairól mesélt, amelyeket utcagyerekként élt meg. Jelenleg a TKK Alapítvány egyik árvaházának lakója. Ferenc pápa január 16-án, pénteken kereste fel az egyik ilyen manilai befogadó központot, ahol 300 kisgyermekkel találkozott. A kislány nehezen tudta befejezni kérdéseit, mert könnyekre fakadt. A pápa felállt, odament hozzá, és megölelte. ...

Ferenc pápa beszéde megkezdése előtt „engedélyt kért” a fiataloktól angolul arra, hogy az előre elkészített beszéde helyett a tanúságtételek hallatán a fiatalok kérdéseire reagálva spanyolul, rögtönzött beszédben válaszolhasson. Egybehangzó „igen” volt a válasz a lelkes fiatalok részéről. A Vatikáni Államtitkárság munkatársa szimultán fordításban közvetítette szavait.

A fiatalok újítsák meg a társadalmat és építsenek egy jobb világot A pápa először felidézte az előző nap Taclobanban életét vesztett önkéntes, Kristel drámáját és egyperces néma imára hívta a jelenlevőket érte. Ezt követően elmondta a fiataloknak, hogy nagyon várta a velük való találkozást és beszélgetést. Arra buzdította őket, hogy a Fülöp-szigetek keresztény állampolgáraiként szenvedélyesen és őszintén ajánlják fel magukat a társadalom megújítása és egy jobb világ építése érdekében.

Ezt követően utalva a három tanúságtevőre, akik között csak egy lány volt, a pápa humorosan megjegyezte: nagyon alacsony a lányok képviselete itt. A nők sokat mondhatnak nekünk a mai társadalomban. Van, amikor mi túl „machisták” (hímsoviniszták) vagyunk, és nem adunk elég helyet a nőknek. Pedig a nők más szemszögből látják a dolgokat, és olyan kérdéseket tudnak feltenni, amelyeket a férfiak nem értenek. A tanúságtevő lányra utalva hangsúlyozta: ő volt az egyetlen, aki olyan kérdést tett fel, amelyre nincs válasz. Nem tudta szavakba önteni, hanem könnyeivel fejezte ki. „Tehát amikor a következő pápa Manilában jön, kérem, hogy több lány legyen jelen itt” – fogalmazott humorosan a pápa.

Tanuljatok meg sírni! Ferenc pápa ezután sorra vette a három tanúságtevő kérdéseit. „Miért szenvednek a gyermekek?” Erre nincs válasz – állapította meg a pápa, a kislány szavai kapcsán. – Létezik egy úgynevezett világias együttérzés, amely haszontalan. Olyan együttérzés ez, amely benyúl a zsebbe és ad egy kis pénzt a szegényeknek. Ha Krisztus is ilyen együttérzéssel rendelkezett volna, akkor adott volna néhány szegénynek, aztán továbbment volna. De ő képes volt a sírásra, megértett valamint életünkből. A mai világ nem tud sírni. A peremre szorult emberek, akiket mellőznek, leselejteznek, tudnak sírni. Az élet bizonyos dolgait csak könnyáztatta szemmel láthatjuk meg. Tegyétek fel magatoknak a kérdést: Megtanultam könnyezni? Ha nem tanulsz meg sírni, nem vagy jó keresztény. Ez egy kihívás. Arra a kérdésre, miért szenvednek a gyerekek, a válaszunk csak a csend vagy egy olyan szó lehet, amely könnyeinkből születik. Legyetek bátrak, ne féljetek sírni!

Tanuljatok meg szeretni! A második tanúságtevő, Leandro kérdésére, amely az információval teli világra vonatkozott, a pápa elmondta: Fennáll a valós veszély, hogy információhalmozó életmódot folytatunk. A fiatalok múzeummá válnak, rendelkeznek rengeteg információval, de nem tudnak mit kezdeni vele. Nem fiatalokból álló múzeumokra, hanem szentéletű fiatalokra van szükség. Hogyan legyetek szentek? Ez egy nagy kihívás! Ez a szeretet kihívása. Tanuljatok meg szeretni. Ne csak információkat gyűjtsetek, hanem tanuljatok meg vele valamit kezdeni is… A szereteten keresztül hozzon az információ gyümölcsöket. Használjátok az elme, a szív és a kéz nyelvét: harmóniában egymással. Az információ leáramlik a szívedbe, és onnan teszed át a gyakorlatba. Érezd, amit gondolsz, és érezd, amit cselekszel. Gondolkodj, érezz, cselekedj! – ismételtette meg a fiatalokkal a Szentatya. – És mindezt harmóniában tedd!

Ne féljetek a meglepetésektől! Az igazi szeretet arról szól, hogy szeretünk és hagyjuk, hogy szeressenek bennünket. Nehezebb hagyni, hogy szeressenek minket. Az igazi szeretet nyitott arra a szeretetre, amely hozzád érkezik, amely meglep. Isten a meglepetésekben nyilatkoztatja ki magát. Ne féljetek a meglepetésektől! Megrendítik a talajt alattunk és bizonytalanná tesznek, de előrevisznek bennünket a jó irányba – hangsúlyozta a pápa. – Hagyjátok, hogy Isten szeretete meglepjen titeket! Ez biztosít jó életet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése