2015. október 10., szombat

28. évközi vasárnap


Hirdetések
Október hónapban minden este rózsafűzért imádkozunk a Szentmisék előtt.
Budakalászon október 11-én este gitáros mise lesz.
Jövő héten a missziók javára gyűjtünk.
Hitoktatás
Felnőtt megtérő hittan októberben 11-én és 25-én lesz.
Bérmálkozásra felkészítő hittan indul kéthetente vasárnap esténként. Várjuk a 13 évesnél idősebb fiatalok jelentkezését.
Első alkalom október 4.
Nagypapa-nagymama klub. Szeretettel várjuk idős testvéreinket október 8-án 16.30-kor egy evangélium központi találkozási és beszélgetési lehetőségre a Szentistvántelepi Plébánián.
Keresztelés
Elekes Enikő keresztelése október 10-én szombaton 11 órakor lesz Budakalászon.
Nagy Milán keresztelője október 11-én 17 órakor lesz a Kalászi templomban.
A Szent István alapítvány javára Harcsa Veronika koncert lesz október 16-án 19 órakor a Budakalászi templomban. A részvételi szándékot kérem, hogy a sziatamogato@gmail.com E-mail címen, vagy személyesen a sekrestyében jelezzék. Aki szeretne a támogatói vacsorán is részt venni, kérem, hogy iratkozzon fel.
 

Miseszándékok
Szombat Szentistvántelep18 óra +Vencel
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra +Irén
       Budakalász 18 óra +Mirk Ágnesért
Hétfő Budakalász 18 óra +édesanyáért
Kedd Szentistvántelep 18 óra szabad
Szerda Budakalász 18 óra +Ilona
Csütörtök: Szentistvántelep 18 óra szabad
Péntek Budakalász 18 óra Tolonics Miklósért
Szombat Szentistvántelep18 óra +Édesanyáért
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra +László
       Budakalász 18 óra megfáradtakért
A héten Szent Kallixtusz pápa, Avilai Szent Teréz, Szent Hedvig, Alacoque Szent Margit és Antióchiai Szent Ignác ünnepe lesz. Isten éltessen mindenkit aki a héten ünnepli születés vagy a névnapját.
 
Októbertől mindennapok lelkigyakorlatát szeretnénk indítani felnőtteknek. Ez a lelkigyakorlat a résztvevőket Jezsuita lelkiség alapján (a 30 napos lelkigyakorlat témái) 32 héten keresztül napi félóra elmélkedéssel vezeti a Jóisten felé. Aki szívesen részt venne ezen a lelki programon kérem, hogy jelentkezzen nálam. A lelkigyakorlat októberben kezdődik és az összejövetel a hétfőként az esti Szentmise után lesz. Az első alkalom október 5-én lesz.


Ferenc pápa A rágalmazás, az irigység és a csapdák az ördögtől valók

Félreértelmezni annak a tetteit, aki jót cselekszik, irigységből megrágalmazni, csapdát állítani neki, hogy beleessen – mindez nem Istentől jön, hanem az ördögtől – mondta Ferenc pápa október 9-én, pénteken reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

A pénteki evangéliumi szakasz arról szól, hogy Jézus ördögöt űz, jót cselekszik, beszél az emberekhez. Közöttük pedig van, aki elismeri a tekintélyét, de van olyan is, aki megvádolja őt. Volt egy csoport, amelyik nem szerette Jézust, és igyekezett mindig máshogy, ellenségesen értelmezni szavait és viselkedését. Egyesek irigységből, mások doktrinális merevségből, megint mások attól való félelmükben, hogy jönnek a rómaiak, és mészárlást rendeznek. Számos okból próbálták kisebbíteni Jézus tekintélyét a nép szemében, és ennek érdekében akár rágalmazáshoz is folyamodtak, mint ebben az esetben – magyarázta a pápa. „Belzebub által űzi ki az ördögöket. Megszállta az ördög. Mágiát használ, varázsló” – fogták rá, és folyton próbára tették, kelepcét állítottak neki, várva, hogy beleesik-e a csapdába.

Ferenc pápa mérlegelésre és óvatosságra int. Tudni kell helyesen értelmezni a helyzeteket: mi az, ami Istentől jön, és mi az, ami a gonosztól, amelyik mindig megpróbál becsapni, rossz útra vinni minket. A keresztény nem lehet nyugodt, hogy minden rendben megy, meg kell különböztetnie a jót a rossztól, és alaposan megvizsgálnia az eredetét, honnan jön, és mi a gyökere.

Éberen kell őrködnünk, mert a hit útján mindig visszatérnek a kísértések, a rossz lélek soha nem fárad el. Ha elűzték, van türelme, vár, hogy visszatérjen, és ha mi ezt hagyjuk, még rosszabb helyzetbe kerülünk. Előbb ugyanis tudni lehetett, hogy az ördög kínzott minket. Aztán már álruhát ölt a gonosz, a jól nevelt barátaival tér vissza, kopogtat az ajtón, engedélyt kér belépni, aztán bejön, és együtt él az emberrel a mindennapjaiban, és apránként adja neki az utasításait. Ezzel a jólfésült stílussal az ördög meggyőz minket arról, hogy a dolgokat relativizáljuk, megnyugtatva a lelkiismeretünket. Elaltatja a lelkiismeretet – és ez nagyon rossz. Amikor a gonosz lélek képes elaltatni a lelkiismeretet, akkor valódi győzelmet arat, uralja a lelkiismeretet. De hiszen ez történik mindenütt! Igen. De mindenkinek, mindannyiunknak vannak gondjai, mindnyájan bűnösök vagyunk, mindenki. És ebben a mindenkiben ott van a senki. Mindenki, de én nem. És így éljük meg a világiasság szellemét, amely a rossz lélek gyermeke.

A pápa ezért újra éberségre és mérlegelésre int. Őrködjünk. Az egyház mindig lelkiismeret-vizsgálatra buzdít minket: Mi történt ma a szívemben? Eljött hozzám ez a jól nevelt gonosz a barátaival? A jó és a rossz megkülönböztetése. Honnan jönnek ezek a megjegyzések, a szavak, a tanítás, ki mondja ezt? Mérlegelni és őrködni kell, hogy ne engedjük be azt, aki rászed, elcsábít, megbabonáz. Kérjük az Úrtól ezt a kegyelmet, a megkülönböztetés és az őrködés kegyelmét – mondta végül péntek reggeli homíliájában Ferenc pápa.

                                                                                                                                                                       Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése