2015. október 31., szombat

Mindenszentek ünnepe


Hirdetések
Elsővasárnap van a szentmiséken templomaink javára gyűjtünk.
Szentistvántelepi gregorián kórus énekel 10 órakor.
A reggeli szentmisék után rózsafűzér titokcsere lesz.
November 1-én Mindenszentek napján délután 3 órakor elhunyt testvéreinkért imádkozunk a katolikus temetőben, utána sírkőmegáldás. Aki szeretné az elmúlt évben elkészült sírkövet megáldatni, kérem, hogy iratkozzon fel a sekrestyében.
November 1-én az esti szentmise után (19 órakor) a Kálvárián imádkozunk Kalász lakosaiért.
A héten elsőcsütörtök és elsőpéntek lesz.
Idős beteg testvéreinket pénteken fogom felkeresni.
Engesztelő imaóra lesz pénteken 17 órától Kalászon.
Megjelent a Szeressétek egymást c. újság ára  390 Ft.
Jövő vasárnap az Etalon kiadó árúsít DVD-ket a reggeli misék után.
Elhunyt szeretteinkért teljes búcsú nyerhető mindenszentek napján és az ünnep oktávájában szentgyónás elvégzésével, temetőlátogatás-sal és a pápa szándékára való imával.
Mária Rádió az FM96,8-as frekvencián november 1-től újra fogható Budapest területén. Reméljük, hogy Budakalász vonzáskörzetében is elérhető lesz az adás.
Hitoktatás Bérmálkozásra felkészítő hittan indul kéthetente vasárnap esténként. Következő alkalom november 1-én a mise előtt kivételesen 17 órakor lesz.
Felnőtt megtérő hittan következő alkalma november 8-án lesz.
Temetés
November 3-án 13.30-kor temetjük Kis Ferencné Irén testvérünket a Katolikus temetőben. Lelkiüdvéért a Szentmise 15.15-kor lesz.
Ragó Kálmán temetése november 5-én 13-kor lesz a Katolikus temetőben.
Antal Sándor temetése november 13-án 11 órakor lesz a Katolikus temetőben.

Miseszándékok
Szombat Szentistvántelep 18 óra +Borszéki Ferenc és feleségéért Takács Olgáért
November 1 mindenszentek ünnepe
Vasárnap: Budakalász 8 óra hívekért
       Szentistvántelep 10 óra Kovács és Szelcsányi családért
       Budakalász 18 óra +Markuj Győzőért
November 2. Halottak napja Hétfő (munkanap)
Szentistvántelep 7 óra szabad
Budakalász 18 óra szabad
Kedd Szentistvántelep 18 óra szabad
Szerda Budakalász 7 óra szabad
Csütörtök: Szentistvántelep 18 óra +Kálmán gyászmise
Péntek Szentistvántelep 8 óra szabad
Budakalász 18 óra +Scherer Györgyért
Szombat Szentistvántelep 18 óra +Szülőkért, Meg Istvánért és Józsefért
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra +szülőkért
       Budakalász 18 óra Klupp és Weiszhár család elhunyt tagjaiért
Szentistvántelep
Baba-mama klub lesz november 3-án kedden 10-től.
Nagypapa-mama klub következő alkalma november 12-én csütörtökön 16.30-tól lesz.
 
A mai nap Minden Szentre emlékezik az Egyház, a héten halottak napja, Porres Szent Márton, Borromeo Szent Károly, Szent Imre herceg ünnepe lesz. Isten éltessen mindenkit aki a héten ünnepli születés vagy a névnapját.
 


Ferenc pápa beszéde. A pap Isten könyörületességével szolgál

Az igazán jó pap képes arra, hogy együttérezzen az emberekkel, és elköteleződjön irántuk – emelte ki Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában október 29-én – a vasmisés Javier Lozano Barragán mexikói bíborossal együtt celebrált szentmisén – spanyol nyelven elmondott reggeli homíliájában.

Isten könyörületes. Könyörületes mindannyiunkkal, könyörületes az emberiséggel. Ezért küldte el Fiát, hogy megítéljen, újjáteremtsen és megújítson bennünket – mondta a Szentatya.

„Érdekes, hogy a tékozló fiúról szóló, mindnyájunk által jól ismert példabeszéd szerint az apa – aki a megbocsátó Isten alakja – könyörületre indul, amikor meglátja hazaérkező fiát. Isten könyörületességének semmi köze nincs a kegyességhez, a jámborsághoz. A kettőnek semmi köze nincs egymáshoz!” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

„Megszánhatok én egy haldokló kutyát, de az Isten könyörületessége teljesen más. Azt jelenti, hogy belehelyezkedem a problémába, a másik helyzetébe, mégpedig az Atya szívével. Ezért és ilyen lelkülettel küldi az Atya a világba a fiát” – folytatta a pápa.

Hozzátette: „Jézus meggyógyította az embereket, jóllehet ő nem volt orvos. Nem volt, de gondozta a népet, törődött velük, és ez az Atya könyörületességének a jele volt, hogy megmentse és a karámban a helyére tegye az eltévedt bárányt. Hasonlóképpen teszi vissza az erszénybe az elgurult drachmákat is. Isten könyörületes mindnyájunkkal. Isten nekünk adja az atyai szívét, mindnyájunknak odaadja a szívét. Amikor Isten megbocsát, mint egy Atya bocsát meg nekünk, nem pedig mint egy törvényszéki bíró, aki felolvassa az ítéletet: „Felmentem elegendő bizonyíték hiányában. Ezzel szemben Isten nekünk belülről bocsát meg. Megbocsát, mert a szívén hordozza azt a személyt. Jézus úgy kapta a küldetését, hogy örömhírt vigyen, hogy megszabadítsa azokat, akik rabságban sínylődnek. Jézus az Atya küldötte, azért jött, hogy belénk költözzék, és hogy megszabadítson minket a bűneinktől.”

A Szentatya így folytatta homíliáját: „Ez az, amit egy pap csinál: együttérzést tanúsít az emberekkel, és elköteleződik a népe életéért, azért mert pap, mert Jézus egy pap. Hányszor kritizáljuk azokat a papokat – aztán persze mehetünk gyónni –, akiket nem érdekel egyéb, csak az, ami a saját szerzetükben történt, egyéb dologgal nem foglalkoznak. Nem, az ilyen nem jó pap. Ugyanis a jó pap hagyja magát belevonni a dolgokba. Egy jó pap hagyja magát belevonni a dolgokba, mindenféle emberi problémába.”

Ferenc pápa ezután szeretettel köszöntötte a vele együtt koncelebráló vasmisés Javier Lozano Barragán mexikói bíboros érseket, aki most ünnepli pappá szentelésének 60. évfordulóját. Hálásan emlékezett a pápa Barragán bíboros elkötelezett munkásságára az Egészségügyi Dolgozók Pápai Tanácsában, az egyház betegekért végzett szolgálatában. „Adjunk hálát ezért a hatvanéves papi szolgálatért, melyet Isten máig könyörületesen adott – ez az az ajándék, melyet az Úr adott Barragán bíborosnak, aki így tudja megélni a vasmiséjét” – zárta spanyol nyelvű homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése