2016. február 8., hétfő

5. évközi vasárnap


Hirdetések
Elsővasárnap van, a szentmiséken templomaink javára gyűjtünk. A reggeli szentmisék után rózsafűzér titokcsere lesz.
Bérmálkozó hittan lesz ma este a mise után.
Felnőtt megtérő hittan a jövő héten folytatódik.
Február 7-én 10-kor gitáros mise lesz Szentistvántelepen.
Február 9-én 16.30-tól Nagypapa-nagymama klub lesz.
Február 10-én hamvazószerdával kezdődik a Nagyböjt.
Szentistván-telepen reggel 7 órakor Budakalászon este 6-kor lesz szentmise. Ezen a napon a hústilalom mellett csak háromszor ehetünk egyszeri jóllakással.
Február 21-én lesz a kitelepítés 70. évfordulója. A megemlékezés 15 órakor imádsággal kezdődik a templomban, majd a HÉV megállóban folytatódik.
Február 21-én este DAX keresztutat énekel a gitáros kórus 17 órától.
Nagyböjt péntekjein hústilalommal figyelmeztetjük magunkat lelkünk üdvösségére. A hústilalom nagyböjt péntekjein és hamvazószerdán 14 éves kortól életünk végéig kötelező. A böjt alól mentesülnek a betegek.
Gyónási lehetőség a misék előtt és után van. Ne halogassuk, és ne felejtsük elvégezni a nagyböjti szentgyónásunkat.
Aki szeretné elvégezni húsvéti szentgyónását, áldozását, de idős kora vagy betegsége miatt nem tud eljönni a templomba, kérem a rokonokat, hogy ezt jelezzék a sekrestyében, illetve a plébánián.
A Cserkészcsapat biztonságos jégpályát hozott létre Budakalászon.
Nyitvatartás 10-20-ig hétköznap 14-20-ig. Belépő 800Ft/600Ft
Temetés Balogh Irén temetése  február 8-án 11 órakor lesz a Katolikus temetőben.
Lapusnyik Imréné testvérünk temetése február 12-én 14 órakor lesz a Katolikus temetőben.
Németországból kaptuk a hírt, hogy Milcz József (1943) január 23-án meghalt. Temetése Gaildorf-i temetőben lesz.
 

Miseszándékok
Szombat Szentistvántelep 18 óra Kiss család élő tagjainak testi lelki egészségéért.
Vasárnap: Budakalász 8 óra hívekért
       Szentistvántelep 10 óra +Németh Mihályért
       Budakalász 18 óra +dr Schmidt Máriáért
Hétfő Budakalász 18 óra Ganda Gáborért
Kedd Szentistvántelep 18 óra Piroska édesanyáért
Hamvazószerda
       Szentistvántelep 7 óra szabad
       Budakalász 18 óra Budai Józsefné
Csütörtök: Szentistvántelep 17.30 Szentségimádás 18 óra +Lapusnyik Imréné
Nagyböjti péntek
Szentistvántelep 7.15 keresztút 8 óra szentmise szabad
Budakalász 17.15 keresztút 18 élő családtagokért
Szombat Szentistvántelep 18 óra szabad
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra édesapáért
       Budakalász 18 óra déd és nagyszülőkért
A héten Szent Kázmér és Boldog MEszlényi Zoltán ünnepe lesz. Isten éltessen mindenkit, aki a héten ünnepli születés vagy névnapját.
 
Zarándoklat
Kemenes Gábor atya vezetésével zarándoklat lesz Medjugorjéba március 28- április 2-ig. Költségek: 17 000Ft és 65 EUR. Jelentekni lehet Szokolay Józsefnél február 18-ig a 202848737-es számon.
 
 


Ferenc pápa: A hit a legnagyobb örökség, amelyet magunk után hagyhatunk

 „A legszebb örökség, amelyet másoknak hagyhatunk, a hit.” Ferenc pápa így fogalmazott február 4-én, reggeli szentmiséje során a Szent Márta-ház kápolnájában. Homíliájában arra hívott, hogy ne féljünk a haláltól, mert az élet útja tovább folytatódik.

 

A nap első olvasmánya (1Kir 2,1–4.10–12) Dávid király haláláról szól. Minden élet véget ér – jegyezte meg a pápa. – Ezt a gondolatot nem nagyon szeretjük, mindig eltakarjuk, de ez a mindennapok valósága. A fényre, amely megvilágítja az életet, vagyis az utolsó lépésre gondolni olyan valóság, amellyel mindig foglalkoznunk kell.

Az egyik szerdai általános kihallgatás alkalmával a betegek között volt egy idős szerzetesnő, akinek béke sugárzott az arcáról, és ragyogott a tekintete – mesélte a pápa. – Megkérdeztem tőle, hogy hány éves. Egy mosollyal így válaszolt: „83, de utam vége felé járok ebben az életben, hogy megkezdjem másik utamat az Úrral, mert hasnyálmirigyrákom van”. Ilyen békében volt ez az apáca, aki intenzíven élte meg megszentelt életét. Nem félt a haláltól.

A pápa megismételte a szerzetesnő szavait, „életutam vége felé járok, hogy megkezdjem a következőt”, majd hangsúlyozta: ez egy átmenet. De ezek a dolgok jót tesznek nekünk.

Dávid negyven éven keresztül uralkodott Izraelen. De negyven év is elmúlik – jegyezte meg a Szentatya. – Halála előtt Dávid arra buzdítja fiát, Salamont, hogy tartsa meg az Úr törvényét. Dávid sokat vétkezett életében, de megtanult bocsánatot kérni, és az egyház szent királynak nevezi őt. Bűnös, de szent! Most, halála óráján a legszebb és legnagyobb ajándékot hagyja fiára, amit egy ember a gyermekének adhat: a hitet.

Amikor valaki végrendeletet ír, azt mondja: ezt és ezt ennek és ennek hagyom… Ez így rendjén van, de a legszebb és legnagyobb örökség a hit. Dávid emlékezik Isten ígéreteire, saját hitére ezekben, és emlékezteti rá fiát. Amikor a keresztség szertartásában a szülőknek átadjuk az égő gyertyát, a hit fényét, azt mondjuk: „Őrizd meg a hitet, és gyermeked növekedjen a hitben, ezt hagyjátok rá örökségként.” Ezt tanítja nekünk Dávid, aki ezután meghal, ugyanolyan egyszerűen, mint minden ember. De jól tudja, mit tanácsoljon fiának, és mi a legjobb örökség, amit ráhagyjon: nem a királyság, hanem a hit! – mutatott rá a pápa.

Jót tesz nekünk, ha feltesszük magunknak a kérdést: Milyen örökséget hagyok hátra életemmel? Egy hívő ember örökségét hagyom magam után? Ezt az örökséget hagyom gyermekeimnek? Kérjünk az Úrtól két dolgot: hogy – a szerdai kihallgatásról említett apácához hasonlatosan – ne féljünk az utolsó lépéstől; és hogy életünkkel legjobb örökségként hagyjuk magunk után a hitet, a hitet a hűséges Istenben, aki mindig közel áll hozzánk, aki Atya, és sosem okoz csalódást – zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése