2016. május 7., szombat

Mennybemenetel vasárnapja


Május hónapban Budakalászon minden este litániát imádkozunk, Szentistvántelepen csak a misék előtt.
Ma délután folytatódik a jegyesfelkészítő kurzus.
Ma este felnőtt megtérő hittan lesz Budakalászon.
Május 10-én nagypapa-nagymama klub lesz a Szentistvántelepi templom hittantermében. A szentírási gondolat, amellyel foglalkozunk: Zakeus a fügefán.
Elsőáldozás Budakalászon május 15-én, 10 órakor
Szentistvántelepen május 22-én 10 órakor lesz.
A Bérmálás Június 5-én lesz este 6-kor Budakalászon.
Kálvária Az önkormányzat jóvoltából a Kálvárián a murvás utakat díszkős utakká alakítják.
Keresztelés
Soós Benedek keresztelése május 8-án 1/2 12-kor lesz a Kalászon.
Május 5-én ½ 12-kor keresztelem: Dolnai Botondot, Buják Brigittát, Tkálecz Larát és Tkálecz Konrádot.
Temetés
Patkós Istvánné Magdolna testvérünk temetése május 13-án 13 órakor lesz a Katolikus temetőben. Elhunyt testvérünkért szentmisét ajánlunk fel a temetés után.
Csíksomlyói közös pünkösdi mise Pilisszentlászlón május 14-én 12.30-kor. A szentmisét koncelebrálja Berszán Lajos atya. Gyalogos zarándoklatra igényeket gyűjtünk, autóval indulók 10.30-kor gyülekezünk a plébánia előtt.
Lelkigyakorlat szülők részére lelkigyakorlatot szervezünk május 21-én Szentistvántelepen. Jelentkezni lelkigyakorlat2016@gmail.com címen lehet. Kis tájékozatót az újságos asztalnál találunk.
Szent Imre Tábor Plébániai hittanos napközis tábort szervezünk július 18-22-ig. Várjuk a 1-6 osztályos diákokat, reggel 8-tól délután 4-óráig. Költsége 900Ft/nap étkezéssel. Jelentkezési határidő június 19-ig. Szórólapot az újságos asztalnál találunk.
 


Szombat Szentistvántelep 17.30 litánia 18.00 óra +Husvét Mártonért és felesége Éváért
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra +Piroskáért
       Budakalász 17.30 litánia 18 óra +Deutsch szülőkért
Hétfő Budakalász 17.30 litánia 18 óra +Gizelláért
Kedd Szentistvántelep 17.30 litánia 18 óra szabad
Szerda Budakalász 17.30 litánia 18 óra +Tóth Gusztávné Terézért
Csütörtök Szentistvántelep 17.30 litánia 18 óra szabad
Péntek Budakalász 17.30 litánia,
18 óra Szentmise rózsafűzér társulat elhunyt tagjaiért Ciliért és Máriáért
Szombat Szentistvántelep 17.30 litánia 18.00 óra szabad
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Budakalász 10 óra elsőáldozókért
       Szentistvántelep 10 óra +Szülőkért: Erzsébet és Lajos, valamint nagyszülőkért
       Budakalász 17.30 litánia 18 óra +Lászlóért
Pünkösdhétfő
       Budakalász 8 óra +Kovács szülők és nagyszülők
         Szentistvántelep 10 óra szabad
Május 20-ig lehet rendelkezni az SZJA 1%-ról. Püspöki kar kéri, hogy az is rendelkezzen erről az összegről, akinek a jövedelme nem éri el az 1%-hoz szükséges összeget, hi-szen a maradék összeget, a rendelkezők létszáma alapján osztják el.
Katolikus Egyház technikai száma: 0011
Alapítványok adószámai:
    Szent István alapítvány adószáma: 18672325-1-13
    Cserkész Alapítványunk adószáma 18672844-1-13
A héten Szent Néreusz és Achilleusz vértanuk és fagyos szentek Szervác, Pongrác és Bonifác emléknapja lesz. Isten éltessen mindenkit, aki a héten ünnepli születés vagy névnapját.


Ferenc pápa: A keresztény ember remél a fájdalomban és ujjong az örömben

Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

A keresztény ember fájdalmat átélve nem ragaszkodik az érzéstelenítéshez, hanem abban a reményben éli meg, hogy Isten olyan örömet ad nekünk, amit senki nem vehet el tőlünk – állapította meg Ferenc pápa május 6-án reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisében.

A napi evangéliumi szakaszban (Jn 16,20–23a) Jézus kínszenvedése előtt figyelmezteti tanítványait, hogy szomorúak lesznek, de szomorúságuk majd örömre fordul. A szülő asszony példáját hozza föl nekik: „Az asszony is, amikor szül, szenved, mert eljött az órája; de amikor megszülte gyermekét, már nem emlékszik gyötrelmeire, mert örül, hogy ember született a világra.” Remél a fájdalomban és ujjong az örömben. Így jelenik meg együtt életünkben az öröm és a remény, amikor gyötrelmeket élünk át, amikor gondjaink vannak, amikor szenvedünk. Ez nem jelent érzéstelenítést. A fájdalom fájdalom marad, de ha örömmel és reménnyel éljük meg, akkor gyümölcsöt terem. Az Úr e hasonlata segítségünkre kell, hogy legyen a nehézségekben, melyek gyakran súlyosak, gonoszak és még a hitünket is kikezdhetik… De az örömmel és a reménnyel tovább lépünk, mert a vihar után kiderül az ég, mint amikor az asszony világra hozza gyerekét. És Jézus azt mondja nekünk, hogy ez az öröm és remény tartós, nem múlik el.

Öröm és remény együtt járnak – hangoztatta a pápa, majd hozzátette: a remény nélküli öröm nem más, mint egyszerű szórakozás, múló vidámság. Az örömtelen remény nem remény, mert nem lép túl egy egészséges optimizmuson. Az öröm és a remény együtt járnak, és együtt érik el, hogy az egyház minden félelem nélkül felkiáltson, ahogyan a mai liturgiában halljuk: ujjongjon örömében. Formaságok nélkül, mert amikor nagyon erős az örömünk, akkor nincsenek formaságok, csak az ujjongás van.

Az Úr azt mondja nekünk, hogy lesznek problémáink az életben. Az öröm és remény nem holmi jelmezbál, hanem valami más. Az öröm erősíti a reményt, míg a remény az örömben bontakozik ki. Mi pedig így haladunk előre. Mindkét keresztény erény révén az egyház azt üzeni nekünk, hogy lépjünk ki önmagunkból. Az örvendező ember nem zárkózik önmagába. A remény elvisz és lehorgonyoz minket az ég partjain, tehát kiemel. Ki kell lépnünk önmagunkból az öröm és a remény segítségével – összegezte gondolatait Ferenc pápa.

Az emberi örömöt bármi elveheti tőlünk, akármilyen nehézség. Jézus azonban olyan örömöt akar ajándékozni nekünk, amit senki nem vehet el: tartós. Kitart még a legsötétebb pillanatokban is. Ez történik Urunk mennybemenetelekor is: a tanítványok, amikor az Úr elmegy és nem látják többé, az eget kémlelik és kissé szomorúak. De aztán az angyalok felébresztik őket. Lukács evangéliumából (vö. Lk 24,52) tudjuk, hogy a tanítványok „nagy örömmel visszatértek”, tudva, hogy emberi mivoltunk most először belépett a mennybe. Az élet és az Úr elérésének reménye örömmé válik az egész egyház számára. Kérjük az Úrtól a kegyelmet: adjon nekünk nagy örömet, mely a remény kifejeződése, egy erős reményé, amely örömmé válik az életünkben. Őrizze meg az Úr ezt az örömet és ezt a reményt, hogy senki ne vehesse el tőlünk – fohászkodott Ferenc pápa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése