2016. november 20., vasárnap

Krisztus Király vasárnapja


Hirdetések
Mai nap országos gyűjtés van a Karitász javára.
Közeledik az Egyházi év vége. Köszönjük mindenkinek, aki már befizette az Egyházközségi hozzájárulását.
Budakalászon 273-an járultak hozzá az Egyházközség működéséhez a nyilvántartásban szereplő 470 egyházközségi tagból.
Szentistvántelepen 192 járultak hozzá az Egyházközség működés-éhez a nyilvántartásban szereplő 356 egyházközségi tagból.
Isten fizesse meg mindenkinek aki szívén viseli a templom és közösség sorsát.
Temetés Kőpataki András testvérünk temetése november 25-án
14 órakor lesz a Katolikus temetőben.
Csörgő fakanál baba-mama klub szerdánként a faluházban lesz.
A szentistvántelepi baba-mama klub következő alkalma november 24-én 10-12 lesz.
Adventi programok:
November 26-án 9-11-ig Adventi koszorúkötés lesz szülőknek a Szentistvántelepi plébánián.
November 26-án ajándékkészítő kézműves műhelyek lesznek a cserkészházban 9-től 14 óráig.
November 27-én Adventi zenés beszélgetésre várunk szeretettel advent első vasárnapján a budakalászi plébánia hittantermébe vasárnap délután 4-től 6-ig. Ha van kedvenc adventi versed, novellád kérjük hozd magaddal.
December 3-án 16 órától Mikulásvárás lesz a Szentistvántelepi templomban, közben Szent Márton életéről nézünk meg egy darabot. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Karácsonyvárás furulyaszóval -  A Hangművelő Szalonzenekar koncertje 2016. december 4-én vasárnap 17 órai kezdettel ( a szentmise előtt!) a kalászi templomban.


Szombat Szentistvántelep 17.30 rózsafűzér 18 óra +Erzsébetért és Imréért
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra Ábendschein szülők és testvérekért
       Budakalász 18 óra +Kalászi Ferenc és szülőkért
Hétfő Budakalász 17.30 rózsafűzér 18 óra +d. Tóth Gusztávné Erzsébetért
Kedd Szentistvántelep 18 óra +szülőkért Istvánért és Józsefért
Szerda Budakalász 7 óra SZVL
Csütörtök Szentistvántelep 17.30 szentségimádás 18 óra szabad
Péntek Budakalász 17.30 szentségimádás, 18 óra +Bártfai Erzsébet
Szombat Szentistvántelep 18 óra Mónikáért és Antalért
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra Pór János és neje Anna
       Budakalász 18 óra +Monostori Györgyért (évf)
 
 
Szeressétek egymást 350Ft-ért, Kalendárium 340 Ft, fogatós naptár 250 Ft, gyereknaptár150 Ft egylapos naptár 20 Ft-ért az újságos asztalnál megvásárolható.
 
A héten Szent Cecília, Szent Kelemen pápa, Dung-Lac Szent András Vietnámi vértanúk és Szent Katalin ünnepe lesz. Isten éltessen mindenkit aki a héten ünnepli születés vagy a névnapját.
 


 Ferenc pápa: Milyen a ti viszonyotok a pénzhez? Ragaszkodtok hozzá?

Az emberek nem bocsátják meg, ha egy pap ragaszkodik a pénzhez. Az Úr adja meg a keresztény szegénység kegyelmét nekik – fohászkodott november 18-i, péntek reggeli homíliájában Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

A szertartáson jelen voltak az apostoli nunciatúrák titkárai, akik a vatikáni államtitkárság által szervezett szentévi jubileum alkalmából érkeztek az örök városba a pápai képviseletek munkatársaival együtt.

A napi evangéliumban (Lk 19,45–48) azt olvassuk, hogy Jézus kiűzi a kufárokat a templomból, akik Isten házát, az imádság helyét rablók barlangjává tették. Az Úr megérteti velünk, hol rejlik az Antikrisztus magva, az ellenség magva, amely megrontja az ő országát: ez a pénzhez való ragaszkodás. A pénzhez ragaszkodó szív bálványimádó szív – jelentette ki a pápa. Jézus azt mondja, hogy nem szolgálhatunk két úrnak, Istennek és a pénznek. A pénz az „anti-Úr”. Mi választhatjuk az Úristent, az Úristen házát, az imádság házát; az Úrral való találkozást, a szeretet Istenével való találkozást. Vagy pedig a pénzistent, amelyik belép az Isten házába, mindig megpróbál beférkőzni oda. És az evangéliumban szereplők pénzt váltottak, adtak-vettek dolgokat; bérelték a helyet a papoktól, amiből pénz folyt be. Ez az úr megronthatja életünket, ami őt követve rossz irányba fordul; boldogság nélkül, az igazi Úr szolgálatának öröme nélkül, aki egyedül képes megadni nekünk a valódi örömet. Ez személyes döntés – mondta a pápa, majd megkérdezte: „Milyen a ti viszonyotok a pénzhez? Ragaszkodtok a pénzhez?”

Isten népe nagy érzékkel tud elfogadni, szentté avatni, de elítélni is. Isten népe sok gyengeséget, sok bűnt megbocsát a papoknak, kettő kivételével: az egyik a pénzhez való ragaszkodás – ha ilyen papot lát, annak nem bocsát meg; a másik az, amikor rosszul bánik az emberekkel, a hívekkel: ezt az Isten népe nem tudja megemészteni, nem bocsátja meg. A többi dolgot, más gyengeségeket, bűnöket… „Igen, nincs rendjén, de hát szegény ember egyedül van…” – mondják, és megpróbálják fölmenteni. De nem ítélik el annyira és végérvényesen: Isten népe ezt meg tudja érteni. Más azonban az a fajta urizálás, ami a pénzből fakad, és a papot cégvezetővé, herceggé teszi, vagy mehetünk akár följebb is…

Ferenc pápa ezután emlékeztetett Jákob felesége, Ráhel bálványaira, amiket elrejtett. Szomorú látni, amikor egy pap élete végén haldoklik, kómában van, és körülötte az unokaöccsei, mint a keselyűk nézik, hogy mi lesz az övék. Adjátok meg azt az örömet az Úrnak, hogy valódi lelkiismeret-vizsgálatot tartotok! „Uram, te vagy az én Uram, vagy – mint Ráhelnek – a bálvány el van rejtve a szívemben, a pénz bálványa?” És legyetek bátrak, legyetek bátrak! Válasszatok! Elegendő pénzt, ami egy becsületesen dolgozó embernek van, elég tartalékot, ami a becsületes dolgozónak van. De nem szabad, hogy az érdek vezessen, ez bálványimádás – figyelmeztetett a Szentatya, majd így fohászkodott: „Az Úr adja meg mindannyiunknak a keresztény szegénység kegyelmét. Az Úr adja meg a munkások szegénységének kegyelmét, akik dolgoznak és tisztességesen keresnek, és nem kívánnak többet.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése