2016. december 3., szombat

Advent 2. vasárnapja


Hirdetések
Elsővasárnap van. A szentmiséken templomaink javára gyűjtünk.
Reggeli szentmisék után rózsafűzér titokcsere lesz.
Hétköznap reggel 6 órakor lesznek roráté szentmisék.
Közeledik az év vége. Köszönjük mindenkinek, aki már befizette az Egyházközségi hozzájárulását.
Temetés Taró Lajos temetése december 8-án 15 órakor lesz a Csalogány utcai temetőben.
Budakalász Aki szívesen szerepelne a Budakalászi karácsonyi misztérium játékban, iratkozzon fel a sekrestyében. Első próba december 5 –én hétfőn 18.30-kor lesz.
Adventi programok:
Karácsonyvárás furulyaszóval -  A Hangművelő Szalonzenekar koncertje 2016. december 4-én vasárnap 17 órai kezdettel ( a szentmise előtt!) a kalászi templomban.
December 18-án 19 órakor adventi koncert lesz a Budakalászi templomban. Fellép a Pomázi Szent Cecília kórus, Liederschatz Kórus és a Lustige Scwaben kórus. Mindenkit szeretettel várnak.
December 22-én csütörtökön 19.30-tól Karácsonyi ajándékkoncertre hívja a kedves híveket Gaál Kinga Magdolna (ének-koboz), Gera Júlia (ének), Kaposi Brúnó (orgona).
Szentistvántelep
Adventi teakészítésre lehet feliratkozni a hátul kitett lapon.
Szentistvántelep Nagypapa-nagymama klub következő alkalma december 13-án kedden 16.30-tól lesz.
Csörgő-fakanál baba-mama klub szerdánként a faluházban.
A szentistvántelepi baba-mama klub következő alkalma december 8-án 10-12 lesz.


Szombat Szentistvántelep 6 óra +Lajos édesapáért
Szentistvántelep 18 óra szabad
Vasárnap: Budakalász 8 óra hívekért
       Szentistvántelep 10 óra Mária és Imre szülőkért
       Budakalász 18 óra +Mirk Istvánné Éváért
Hétfő Budakalász 6 óra Deák és Gábor család elhunyt tagjaiért
Kedd Szentistvántelep 6 óra Luburic családért
Szerda Budakalász 6 óra Tóth család elhunyt tagjaiért
Csütörtök Szentistvántelep 6 óra szabad
péntek Budakalász 6 óra Hálából
Szombat Szentistvántelep 6 óra szabad
Szentistvántelep 18 óra +Bártfai Erzsébet (10évf) és elhunyt szülőkért
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra 70 év kegyelmeiért
       Budakalász 18 óra Szabó Ferencért
 
 
Korcsolyapálya: jövő vasárnap a misék után adományokat gyűjtenek a cserkészek a korcsolyapályára.
Kalendárium 340 Ft, fogatós naptár 250 Ft, gyereknaptár 150 Ft egylapos naptár 20 Ft-ért az újságos asztalnál megvásárolható. Képeslap 30 Ft és kártyanaptár 20 Ft
A héten Szent Miklós, Szent Ambrus és Szeplőtelen Fogantatás ünnepe lesz. Isten éltessen mindenkit aki a héten ünnepli születés vagy a névnapját.
 


 Ferenc pápa: Ne álljunk ellen, amikor az Úr eljön, hogy megváltoztassa életünket!

Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

Ma az egyházban új liturgikus év kezdődik, vagyis Isten népe hitben járt útjának egy új szakasza. És mint mindig, az adventtel kezdjük. A mai evangélium (vö. Mt 24,37–44) az adventi idő egyik legszuggesztívebb témájába vezet be minket, ez pedig az Úr látogatása az emberiségnél. Az első látogatásra – mindnyájan tudjuk – Isten Fiának megtestesülésével, Jézusnak a betlehemi barlangban való megszületésével került sor. A második látogatás a jelenben zajlik: az Úr szüntelenül látogat minket, nap mint nap, mellettünk halad vigaszt adó jelenlétével. Végül lesz majd egy harmadik, utolsó látogatás is, amelyet megvallunk, valahányszor elmondjuk a hitvallást: „Újra eljön dicsőségben ítélni élőket és holtakat.” Az Úr ma erről az utolsó, az idők végén bekövetkező látogatásáról beszél nekünk, elmondja, hová tart életünk.

Isten szava kiemeli a dolgok megszokott menete, a mindennapi rutin és az Úr váratlan eljövetele közötti ellentétet. Azt mondja Jézus: „A vízözön előtti napokban az emberek ettek és ittak, nősültek és férjhez mentek, egészen addig a napig, amikor Noé beszállt a bárkába. Semmit sem sejtettek mindaddig, míg be nem következett a katasztrófa, s a víz el nem sodorta mindannyiukat” (Mt 24,38–39). Ezt mondta Jézus. Mindig megrendítő azokra az órákra gondolni, amelyek egy nagy szerencsétlenséget megelőznek: mindenki nyugodt, a megszokott dolgokat csinálja, és nem tudja, hogy élete nemsokára teljesen felfordul.

Az evangélium nyilvánvalóan nem félelmet akar kelteni bennünk, hanem látásunkat egy további, szélesebb dimenzióra kívánja megnyitni, amely egyfelől viszonylagossá, másfelől értékessé, döntő fontosságúvá teszi a hétköznapi dolgokat. A „látogatásunkra jövő Isten”-nel való kapcsolat minden tettünknek, minden dolognak más fényt, más megvilágítást, szimbolikus értelmet ad.

Ebben a perspektívában a józanságra is meghívást kapunk, arra, hogy ne e világ dolgai, ne az anyagi valóságok uralják életünket, hanem inkább mi uralkodjunk felettük. Ha ellenben hagyjuk, hogy azok határozzanak meg minket és azok kerekedjenek fölénk, nem tudjuk észrevenni, hogy van valami sokkal fontosabb: végső találkozásunk az Úrral. Ez az igazán fontos: ez a találkozás! Ez kell, hogy legyen a mindennapi dolgok távlata! Ebben a távlatban kell néznünk őket: az Úrral való találkozás távlatában, aki értünk jön. Abban a pillanatban, ahogyan az evangélium mondja, „ketten lesznek kint a mezőn, egyiket felveszik, másikat otthagyják” (Mt 24,40). A virrasztásra szól ez a meghívás. Mivel nem tudjuk, mikor jön ő, mindig készen kell állnunk az indulásra.

Advent időszakában az a feladatunk, hogy kitágítsuk szívünk horizontját, engedjük, hogy meglepjen minket az élet, mely mindennap újdonságokat tartogat számunkra. Hogy ezt meg tudjuk tenni, meg kell tanulnunk, hogy ne függjünk megszokott bizonyosságainktól, kialakult sémáinktól, mert az Úr abban az órában jön, amikor nem is gondoljuk. Eljön, hogy egy szebb és nagyobb dimenzióba vezessen bennünket.

Mária, az advent szüze, segítsen minket, hogy ne tartsuk magunkat életünk birtokosának, ne álljunk ellen, amikor az Úr eljön, hogy megváltoztassa azt, hanem készségesen engedjük, hogy ő meglátogasson minket, aki szívesen várt vendégünk, még ha felborítja is terveinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése