2017. február 11., szombat

6. évközi vasárnap


Hirdetések
Kitelepítés 71. évfordulóján megemlékezés lesz a Kalászi templomban és utána az emlékműnél február 19-én  15 órai kezdettel. 
Megnyílt a cserkészháznál a jégpálya.
Nagypapa-nagymama klub lesz február 14-én 16.30-tól Szentistvántelepen.
Németországból kaptuk a hírt, hogy id. Schmidt Antal 2017 január 24-én elhunyt. Február 7- én temették Althüttében.
Nagyböjti lélekszépítő beszélgetés és húsvétvárás
Nagyböjti lélekszépítő beszélgetésre várunk szeretettel Nagyböjt első vasárnapján március 5-én vasárnap délután 4-től 6-ig a budakalászi plébánia hittantermébe. Ha van kedvenc nagyböjti versed, történeted  kérjük, hozd magaddal. A további részletekről a padsorok végén elhelyezett meghívókon lehet tájékozódni. Szeretettel: a Szervezők
Temetés
Nikolov Sándorné Mária temetése február 17-én 15 órakor lesz a csalogány utcai temetőben.


Szombat Szentistvántelep 18 óra Krisztáért és Karlért gyermekükért Dominikért
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra +szülők és nagyszülők
       Budakalász 18 óra +Lászlóért és feleségéért Marcelláért
Hétfő Budakalász elmarad
Kedd Szentistvántelep 18 óra elmarad
Szerda Budakalász 7 óra szabad
Csütörtök Szentistvántelep 18 óra elmarad
Péntek Budakalász 17.30 óra szentségimádás 18 óra+ id. Antal Jánosért, feleségéért Máriáért, fiáért Andrásért
Szombat Szentistvántelep 18 óra +Csánki István és nejéért Németh Ilonáért
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra +Margitért, Lőrincért és hozzátartozókért.
       Budakalász 18 óra +József és fiaiért
 
 
A héten Szent Ciril és Metód, Szent Julianna és a Szervita rend 7 alapítójának az ünnepe lesz. Isten éltessen mindenkit aki a héten ünnepli születés vagy a névnapját  


 Ferenc pápa: Ne álljunk szóba a kísértővel, imádkozzunk Istenhez!

Mindannyiunkkal előfordul, hogy gyöngének érezzük magunkat a kísértésben, és ilyenkor Jézus kegyelme segít, hogy ne rejtőzzünk el az Úr elől, hanem bocsánatot kérjünk, fölálljunk, és továbblépjünk – tanította a pápa. A napi olvasmányhoz (Ter 3,1–8) fűzve gondolatait az ördög kísértéseiről szólt, aki megpróbálkozott Ádámmal, Évával és Jézussal is.

A sátánnal azonban nem szabad szóba állni, mert bűnbe esünk, és megront minket – figyelmeztetett a szentatya. – A kísértések odavezetnek, hogy elbújunk az Úr elől, magunkra maradunk vétkünkkel, bűnünkkel, romlottságunkkal.

A Teremtés könyvének mai szakasza Ádám és Éva paradicsombeli megkísértését írja le. A pápa ehhez kapcsolta Jézus megkísértését a pusztában, hogy rámutasson, miként hat az ördög.

A gonosz a paradicsomban kígyó alakjában jelenik meg: vonzó, és ravaszul megpróbál becsapni, „szakértő” ebben, ő a hazugság atyja, hamis. A sátán tudja, hogyan kell megtéveszteni és becsapni az embereket. Ezt teszi Évával: kellemes légkört teremt számára, és beszédbe elegyedik vele, majd lépésről lépésre oda vezeti, ahova akarja. Jézussal más a helyzet, ott az ördög pórul jár – emlékeztetett Ferenc pápa. – Megpróbál párbeszédet kezdeményezni Krisztussal is, az ördög ugyanis beszédével hálózza be az embereket. Megpróbál túljárni az eszén, de Jézus nem hagyja magát. Az ördög tehát olyan, amilyen, de Jézus válasza Isten szava. Az ördöggel ugyanis nem lehet párbeszédet folytatni, különben úgy járunk, mint Ádám és Éva, meztelenek leszünk.

Az ördög rossz adós, nem jól fizet! Csaló! Mindent megígér, aztán pőrén otthagy. Jézus is mezítelenül végezte, de a kereszten, mert engedelmeskedett az Atyának, és az egy másik út volt. A kígyó, az ördög agyafúrt: nem lehet beszélgetni az ördöggel. Mind tisztában vagyunk vele, hogy mik azok a kísértések, mert mindannyian átélünk kísértéseket: a hiúság, a gőg, a kapzsiság, a fösvénység és sok más dolog kísértését – folytatta a szentatya.

Manapság sokat beszélünk a korrupcióról. Emiatt is segítségért kell folyamodnunk az Úrhoz. A sok korrupt ember, a nagy halak a világban, akiket az újságokból ismerünk, talán egy aprósággal kezdték, teszem azt, elállították a mérleget, és egy kilogrammnak tüntették fel azt, ami valójában csak 90 dekagramm volt. A korrupció kicsiben kezdődik, mint ez, a beszélgetéssel: „Nem is igaz, hogy árt neked ez a gyümölcs! Edd csak meg, finom! Apróság, senki nem veszi észre. Rajta, gyerünk!” És apránként, fokról fokra bűnbe esünk, korrupttá válunk – figyelmeztetett Ferenc pápa.

Az Egyház ezért arra tanít, hogy ne legyünk naivak, hadd ne mondjam, együgyűek, hanem tartsuk nyitva a szemünket és kérjünk segítséget az Úrtól, mert egyedül nem boldogulunk. Ádám és Éva elrejtőzik az Úr elől, holott Jézus kegyelmére van szükség ahhoz, hogy visszatérjünk és bocsánatot kérjünk – hangsúlyozta a szentatya. – A megkísértéskor nem szabad beszédbe elegyednünk, hanem imádkoznunk kell: „Segíts, Uram, gyönge vagyok. Nem akarok elbújni előled.” Ez a bátor viselkedés, így győzhetünk.

Ha belemegyünk a párbeszédbe, a végén vesztesen kerülünk ki. Az Úr adja meg a kegyelmet és kísérjen minket ebben a bátorságban, és ha gyöngeségünk miatt becsapnak minket a kísértésben, az Úr öntsön belénk bátorságot, hogy továbbmenjünk. Ezért, emiatt jött el Jézus – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése