2017. február 25., szombat

Farsang vasárnapja


Hirdetések
A mai vasárnap a Katolikus iskolák javára gyűjtünk.
Március 1-én  hamvazószerdával kezdődik a Nagyböjt. Szigorú böjti nap. Ezen a napon a hústilalom mellett csak háromszor ehetünk egyszeri jóllakással. Nagyböjt péntekjein hústilalommal figyelmeztetjük magunkat lelkünk üdvösségére. A hústilalom nagyböjt péntekjein és hamvazószerdán 14 éves kortól életünk végéig kötelező. A böjt alól mentesülnek a betegek.
Héten elsőcsütörtök és elsőpéntek lesz. Idős és beteg testvéreinket pénteken fogom felkeresni.
Gyónási lehetőség a misék előtt és után van. Ne halogassuk, és ne felejtsük elvégezni a nagyböjti szentgyónásunkat.
Aki szeretné elvégezni húsvéti szentgyónását, áldozását, de idős kora vagy betegsége miatt nem tud eljönni a templomba, kérem a rokonokat, hogy ezt jelezzék a sekrestyében, illetve a plébánián.
Március 5-én a Duna tévé szeretné közvetíteni a Szentistvántelepi 10 órás Szentmisét. Készüljünk erre az alkalomra, hogy közös imádságunk hitvallás legyen a világ és a tévénézők számára.
Szentistvántelepi templomtakarítás lesz március 3-án pénteken 17 órától, melyre minden segítséget örömmel fogadunk.
Temetés
Mandl Lőrinc temetése február 27-én hétfőn 11 órakor lesz a Katolikus temetőben.
Kiss Józsefné Katalin testvérünk temetése március 2-án 11 órakor lesz a Szentistvántelepi temetőben.
Bubán Attila testvérünk temetése március 2-án csütörtökön 13.30-kor lesz Budakalászi Katolikus temetőben.
Szemerédi Katalin Bagdy Györgyné temetése március 2-án 14.45-kor lesz az Óbudai temetőben. Este őérte ajánljuk fel a Szentmisét.Szombat Szentistvántelep 18 óra élő Rózsa és +László szülőkért
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra Szent Margit tiszteletére
       Budakalász 18 óra +nagysülőkét, gyermekeikért és unokáikért
Hétfő Budakalász 17.30 rózsafűzér 18 óra +Béla és Tibor lelkiüdvéért
Kedd Szentistvántelep 18 óra Fecókáért és családjáért
Hamvazószerda Szentistvántelep 7 óra szabad
Budakalász 18 óra +édesanyáért
Csütörtök Szentistvántelep 17 óra szentségimádás 18 óra + Katalinért
Péntek Szentistvántelep 7.15 keresztút 8 óra szabad
Budakalász 17.15 keresztút 18 óra +Ganda Gáborért
Szombat Szentistvántelep 18 óra +Piroska édesanyáért
Vasárnap: Budakalász 8 óra hívekért
       Szentistvántelep 10 óra Nagyszülőkért
       Budakalász 18 óra +Markuj Győzőért
 
 
 
 
Nagyböjti lélekszépítő beszélgetésre és húsvétvárásra várunk szeretettel Nagyböjt első vasárnapján március 5-én vasárnap délután 4-től 6-ig a budakalászi plébánia hittantermébe. Ha van kedvenc nagyböjti versed, történeted  kérjük, hozd magaddal. A további részletekről a padsorok végén elhelyezett meghívókon lehet tájékozódni. Szeretettel: a Szervezők
A héten Szent Kázmér és Boldog Meszlényi Zoltán ünnepe lesz. Isten éltessen mindenkit aki a héten ünnepli születés vagy a névnapját  


 Ferenc pápa: Ne éljünk kettős életet, ne halogassuk a megtérést!      Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

Ne botránkoztassuk meg a kicsinyeket kettős élettel, mert a botrány rombol. Ne késlekedjünk megtérni az Úrhoz – erre buzdított homíliájában Ferenc pápa február 23-án, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

Vágd le a kezed, vájd ki a szemed, de ne botránkoztasd meg, ne csábítsd bűnre a kicsinyeket, vagyis az igazakat, akik bíznak, hisznek az Úrban. A mai evangéliumi szakasz Márk könyvéből (Mk 9,41–50) arról szól, hogy el kell szakadnunk mindentől, ami a bűnre visz. Ferenc pápa feltette a kérdést: mi is a botrány? Botrány az, ha mást mondunk és mást teszünk: vagyis kettős életet élünk.

A kettős élet mindenben megnyilvánulhat. Például: én katolikus vagyok, mindig eljárok misére, ehhez vagy ahhoz a társulathoz tartozom; közben pedig nem keresztényi életet élek, nem fizetem ki rendesen az alkalmazottaimat, kihasználom az embereket, piszkos üzleteket kötök, pénzt mosok és így tovább – vagyis kettős életet élek. Sok katolikus ilyen, és ezért botrányt kelt. Hányszor hallottuk már – mindannyian, a közvetlen környezetünkben vagy másutt –, hogy „inkább leszek ateista, mint olyan katolikus, mint az az ember”. Ez a botrány. Ez rombol, letör. És ez mindennap előfordul: elég megnézni a tévéhíradót vagy olvasni az újságokat. A sajtóban sok botrány van, reklámozzák is a botrányokat. Ezek pedig rombolnak – hangsúlyozta a szentatya.

Ferenc pápa ezután egy példát említett, amelyben egy jelentős vállalat a csőd szélén állt. A hatóságok el akarták kerülni az egyébként jogos, de hatástalan sztrájkot, és beszélni akartak a cég vezetőségével. Az embereknek nem volt pénzük a mindennapi szükségleteikre, mert nem kapták meg a fizetésüket. A vezető pedig – egy katolikus ember – eközben téli üdülését töltötte a Közel-Kelet egyik tengerpartján. Az emberek megtudták, még ha nem is írta meg az újság. Ezek a botrányok – tette hozzá Ferenc pápa.

Jézus így tanít az evangéliumban azokról, akik botrányt okoznak – anélkül, hogy kimondaná ezt a szót, de mégis értjük, hogy erre gondol –: mikor a mennyországba érsz, és kopogsz az ajtón, azt mondod, „Én vagyok az, Uram! Tudod, én, hát nem emlékszel? Jártam templomba, a közeledben voltam, ahhoz a szervezethez tartoztam, ezt csináltam… hát nem emlékszel, mennyit adakoztam?” Az Úr akkor így válaszol: „De, emlékszem. Emlékszem az adományokra: mind piszkos pénz volt. A szegényektől loptad. Nem ismerlek.” Így válaszol Jézus azoknak a botrányt okozóknak, akik kettős életet élnek.

A kettős élet annak az eredménye, hogy a szív szenvedélyeit követjük, a főbűnöket, amelyek az eredeti bűn sebei. A mai olvasmány (Sir 5,1–10) éppen arra buzdít, hogy ne kövessük ezeket az ösztönös vágyakat, ne bízzunk vagyonunkban, ne mondjuk: „Bőven van mindenem a megélhetéshez.”

Ferenc pápa azt kérte, ne késlekedjünk megtérni az Úrhoz. Mindannyiunknak javunkra válik ma, ha végiggondoljuk, kettős életet élünk-e: vagyis kívül igazaknak, jó hívőknek, jó katolikusoknak tűnünk-e, miközben mást csinálunk. Ha megvizsgáljuk, hogy nem bízzuk-e el túlságosan magunkat, mondván: „Hát igen, majd az Úr mindent megbocsát nekem, én addig folytatom tovább…” Hogy hajlamosak vagyunk-e azt mondani: „Igen, ez így nem jó, majd megtérek, de nem ma, inkább holnap.” Gondoljuk ezt végig! És tanuljunk az Úr szavából, hiszen ebben a kérdésben az Úr nagyon kemény. A botrány pusztít – zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése