2017. március 4., szombat

Nagyböjt 1. vasárnapja


Hirdetések
Köszönjük a Katolikus iskolák javára felajánlott adományokat.
Budakalászon 128 910Ft-ot, Szentistvántelepen 81 620Ft-ot továbbítottunk az egyházmegyén keresztül.
Nagyböjt péntekjein hústilalommal figyelmeztetjük magunkat lelkünk üdvösségére. A hústilalom nagyböjt péntekjein és hamvazószerdán 14 éves kortól életünk végéig kötelező. A böjt alól mentesülnek a betegek.
Gyónási lehetőség a misék előtt és után van. Ne halogassuk, és ne felejtsük elvégezni a nagyböjti szentgyónásunkat.
Aki szeretné elvégezni húsvéti szentgyónását, áldozását, de idős kora vagy betegsége miatt nem tud eljönni a templomba, kérem a rokonokat, hogy ezt jelezzék a sekrestyében, illetve a plébánián.
Keresztelés
Németh Dániel Ádám keresztelése március 5-én 11 órakor lesz Szentistvántelepen.
Temetés
Wortmann György testvérünk temetése március 10-én pénteken 13 órakor lesz a Katolikus temetőben. Lelkiüdvéért szentmisét ajánlunk fel a temetés előtt 12-kor a Kalászi templomban.
Nagyböjti lélekszépítő beszélgetésre és húsvétvárásra várunk szeretettel Nagyböjt első vasárnapján március 5-én vasárnap délután 4-től 6-ig a budakalászi plébánia hittantermébe. Ha van kedvenc nagyböjti versed, történeted  kérjük, hozd magaddal. A további részletekről a padsorok végén elhelyezett meghívókon lehet tájékozódni. Szeretettel: a Szervezők


Szombat Szentistvántelep 18 óra +Piroska édesanyáért
Vasárnap: Budakalász 8 óra hívekért
       Szentistvántelep 10 óra Nagyszülőkért
       Budakalász 18 óra +Markuj Győzőért
Hétfő Budakalász 17.30 rózsafűzér 18 óra +Farkas Lászlóért
Kedd Szentistvántelep 18 óra +Lórántért
Szerda Budakalász 7 óra idős testvérünkért
Csütörtök Szentistvántelep 17 óra szentségimádás 18 óra + Ferencért
Péntek Szentistvántelep 7.15 keresztút 8 óra szabad
Budakalász 17.15 keresztút 18 óra Budakalászi iskolásokért óvodásokért és pedagógusokért
Szombat Szentistvántelep 18 óra Ildikóért, Sándorért és Józsefért
Vasárnap: Budakalász 8 óra püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra Ábenschein Károly és szüleiért
       Budakalász 18 óra +id. Bucsánszki Ferencért 1 évf.
 
 
 
 
A héten Szent Perpétua és Felicitász vértanú asszonyok, Istenes Szent János szerzetes és Római Szent Franciska szerzetesnő emléknapja lesz. Isten éltessen mindenkit aki a héten ünnepli születés vagy a névnapját  


 Ferenc pápa: Az igazi böjt azt jelenti, hogy segítünk másokon

A valódi böjt embertársunk megsegítését jelenti, míg a hamisan böjtölő összevegyíti a vallásosságot a piszkos üzleti ügyekkel és a „hiúság csúszópénzeivel” – figyelmeztetett a pápa pénteken reggel.

A napi olvasmányok a böjtről szólnak, vagyis a bűnbánatról, amelyre a nagyböjtben meghívást kapunk, hogy közelebb kerüljünk az Úrhoz. Isten értékeli a bűnbánó szívet – írja a zsoltár –, a szívet, amely bűnösnek érzi magát és tudja, hogy vétkezett. Az Izajás próféta könyvéből való olvasmányban (Iz 58,1–9a) Isten elítéli az álszentek hamis vallásosságát, akik böjtölnek, miközben saját ügyeiket intézik, elnyomják a munkásokat, és veszekednek egymást ütlegelve. Egyrészt bűnbánatot tartanak, másrészt igazságtalanságokat követnek el, piszkos ügyleteket hajtanak végre. Az Úr azonban igazi böjtöt kér tőlünk, olyat, amely figyelmet fordít embertársunkra – hangsúlyozta a szentatya.

A másik az álszent böjt. Ezt Jézus gyakran emlegeti. Magamutogató böjt az ilyen, melynek gyakorlója igaznak tünteti fel magát, ugyanakkor igazságtalanságokat követ el, kihasználja az embereket. „De én nagylelkű vagyok, szép adományt ajánlok fel az Egyháznak” – mondja az ilyen ember. Erre azt válaszolhatjuk: „Mondd, rendesen megfizeted a bejárónőket? Az alkalmazottaidat feketén fizeted, vagy úgy, ahogy a jog előírja? Úgy, hogy adhassanak enni gyermekeiknek?”

Ferenc pápa ezt követően elmesélt egy történetet. A II. világháború után Pedro Arrupe jezsuita szerzetes Japánban működött misszionáriusként, amikor egy gazdag üzletember adományt ajánlott fel neki evangelizáló tevékenysége folytatásához. Az üzletember magával vitt egy fotóst és egy újságírót is. A borítékban pedig, amit átadott a jezsuitának, tíz dollár volt…

Ugyanilyen az, amikor nem fizetjük meg a jogos bért az embereknek. A bűnbánatunkból, imagesztusainkból, böjtünkből, alamizsnánkból kenőpénzt csinálunk: a „hiúság csúszópénze” ez, a magamutogatásé. Ez nem hitelesség, ez álszentség – nyomatékosította a pápa. – Ezért mondja Jézus: amikor imádkoztok, tegyétek titokban, amikor alamizsnát adtok, ne kürtöljétek világgá, amikor böjtöltök, ne legyetek melankolikusak. Amikor jót cselekedtek, az ne kenőpénz legyen, hanem csak az Atyának szóljon.

Ferenc pápa aztán idézte Izajás prófétától azt a részt, amikor az Úr elmondja a képmutatóknak, mi a valódi böjt. Ezek a szavak mintha napjainkra vonatkoznának – jegyezte meg a szentatya –: „Íme, ez az a böjt, amely tetszik nekem: oldozd el a jogtalan bilincseket, oldozd meg az iga kötelékeit! Bocsásd szabadon az elnyomottakat, és minden igát törj össze! Íme, törd meg az éhezőnek kenyeredet, és a bujdosó szegényeket vidd be házadba! Ha mezítelent látsz, takard be, és testvéred elől ne zárkózz el!”

Gondolkodjunk el ezeken a szavakon, nézzünk a szívünkbe! Mi hogyan böjtölünk, imádkozunk, adakozunk? Ezek a szavak segítenek elgondolkodni azon, mit érez az az ember, aki vacsora után, amiért kifizetett 200 eurót, hazafelé menet lát az utcán egy éhezőt, de rá se néz, hanem továbbmegy. Jót tesz, ha elgondolkodunk ezen – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése