2017. május 27., szombat

mennybemenetel vasárnapja


Hirdetések
Nagy szeretettel köszöntjük az elsőáldozókat Szentistvántelepen:
Andrásfalvy Sára Báki Lili                                           Bokory Borbála
Bor Noémi                                       Ernhoffer Zsófia                Felföldi Alíz
Forián-Szabó                     Grébecz Zsombor              Háromi  András
Háromi Benedek                Horváth Gréta                    Kenéz Róza
Kiszler Gábor                    Mészáros Míra                   Mórádi Kolos     
Pászti Csanád                     Pászti Botond                     Pászti Zalán        
Soós Diána                        Sütő Lajos                                        Szücs Vince        
Takács Pál                                       Sándor Adél                       Wendl Anna        
Május hónapban minden este égi Édesanyánkat Máriát köszöntjük
½6-kor Budakalászon, Telepen az esti szentmisék előtt.
Június 1-től az esti misék 7 órakor kezdődnek.
A héten elsőpéntek lesz. Csiksomlyói zarándoklat miatt, csütörtök este és péntek este nem lesz Szentmise Kalászon.
Karitász egytálétel akcióját folytatva adományokat kérünk a hátsó perselybe gyermekek és rászorulók nyári étkeztetésére. A Nagyböjtben felajánlott adományokból 250 adag ételt tudtunk kiosztani.
Elkészült a temető kerítésének a földmunkája.
Június 11-én vasárnap ½ 11-kor szabadtéri szentmise lesz a Faluház udvarában. (aznap nem lesz Telepen mise).
Keresztelés
Monspart Dániel keresztelése május 27-én ½ 5-kor lesz a Kalászi templomban.
Dienes Róza keresztelése május 28-án ½ 4-kor lesz a Kalászi templomban ezt a Keresztelést Lukovits Milán atya tartja.
Házasság Június 5-én 11 órakor fogad örök hűséget császár Attila és Csepely Dóra a Telepi templomban.


Szombat Szentistvántelep 17.30 litánia 18.00 Mészáros és Bucsányi családért
Vasárnap:           Budakalász 8 püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 óra +idős Tősér József és neje Margitért
       Budakalász 17.30 litánia 18 óra +Schmidt Máriáért
Hétfő Budakalász 17.30 litánia 18 szabad
Kedd Szentistvántelep 17.30 litánia 18 óra szabad
Szerda Budakalász 17.30 litánia 18 óra szabad
Csütörtök Szentistvántelep 18 óra elmarad
Péntek Budakalász 19 óra elmarad
Szombat Szentistvántelep 19.00 szabad
Vasárnap:           Budakalász 8 hívekért
       Szentistvántelep 10 óra +szülők Lajos és Erzsébet, valamint +nagyszülőkért
       Budakalász 19 óra szabad
 
Szent Imre Tábor Plébániai hittanos napközis tábort szervezünk július 18-22-ig. Várjuk a 1-6 osztályos diákokat, reggel 8-tól délután 4-óráig. Költsége 900Ft/nap étkezéssel. Jelentkezési határidő június 19-ig. Szórólapot az újságos asztalnál találunk.
A héten Szent Jusztinusz, Szent Marcellinusz és Lwanga Szent Károly és társaik ugandai vértanúkra emlékezik az Egyház. Isten éltessen mindenkit, aki a héten ünnepli születés vagy a névnapját.
Zarándoklat Június 3-án  a Csiksomlyói misével egyidőben mise lesz Pilisszántón. A misét bemutatja Fazakas Gusztáv tiszaszigeti atya. Gyalogos zarándoklatot szervezünk aznap ¾ 6-os gyülekezéssel a Kálváriától Pilisszántóra.


Ferenc pápa a gyerekekhez egy római plébánián: „Az öröm is segíti Jézust a világ üdvözítésében”

Ferenc pápa május 21-én délután lelkipásztori látogatást tett a Damiáni Szent Péter-plébánián Róma külvárosában.

A szentatya találkozott gyermekekkel, hittanos fiatalokkal, és válaszolt a kérdéseikre. Köszöntötte a betegeket, a keresztségre készülők közösségét és a karitász által támogatott szegényeket. Ezt követően meggyóntatott néhány hívőt, majd szentmisét mutatott be.

A gyermekek a rajzaikból és kérdéseikből összeállított kötetet adtak a szentatyának ajándékba. Többek között azt kérdezék Ferenc pápától: Hogyan értette meg, hogy papi hivatása van? Mit sportolt gyermekként? Hogyan követhetjük Jézust? Hogyan segíthetünk a világ üdvözítésében?

Ferenc pápa családias környezetben válaszolt a gyermekeknek, és kérte, hogy ők is mondják el véleményüket.

„Az imával segíthetünk Jézusnak a világ üdvözítésében?” – fordult kérdésével a pápa a gyermekekhez, akik kórusban válaszoltak igennel. „Nagyon jó! Egy másik dologgal is segíthetünk: azzal, hogy tiszteletben tartjuk az embereket. Azokat is, akik nem akarnak jót nekünk. Látjátok, mennyi mindennel segíthetünk Jézusnak!” – állapította meg a pápa. „Nagyon szép, ha a gyermekek teljes örömben élik meg létezésüket. Az öröm is segíti Jézust a világ üdvözítésében!” – tette hozzá.

A hivatásáról feltett kérdésre válaszolva először arról beszélt Ferenc pápa, milyen szép hivatás a házasság, a gyermekek nevelése. Nagyszerű dolog, amikor a szülők gondoskodnak a gyermekekről, áldozatot hoznak a nevelésükért. Elmondta, hogy ő tizenhat évesen érezte meg, hogy az Úr papnak hívja. Ahogyan egy fiú érez, amikor kedves lesz számára egy lány, és ez a vonzalom növekszik, szerelemmé válik, majd elköteleződéssé, úgy érzi meg az ember a szívében az Úr hívását is. Ő maga is így érezte meg, hogy az Úr hívja, menjen ki az utcákra, legyen pap.

Ami a sportra vonatkozó kérdést illeti, Ferenc pápa válaszában elmondta, hogy amikor annyi idős volt, mint a kérdező, focizott. Elárulta azt is, hogy nem volt ügyes. Náluk botlábúnak („pata dura”) nevezték azokat, akik nem voltak ügyesek. Mivel ő is botlábú volt, általában kapusként játszott, ott nem kellett sokat szaladni. Hozzátette, hogy az ő körükben a botlábú kifejezés nem volt sértő, bántó kifejezés, lehetett használni.

A különböző plébániai csoportokkal való találkozását követően a pápa négy hívőt meggyóntatott, majd szentmisét mutatott be. Kötetlenül mondott homíliájában János evangéliumának arról a részletéről szólt, amelyben Jézus bejelenti az apostoloknak, hogy a Szentlélek leszáll rájuk. A pápa hangsúlyozta, a Szentlélek, a Paraklétosz, a „Szószóló” bennünk is jelen van. A keresztséggel kaptuk meg. „Ne szomorítsátok el a Szentlelket – kérte a pápa. – Legyetek tudatában, hogy Isten bennetek van, kísér titeket, megmondja, mit és hogyan kell tennetek. Segít, hogy ne hibázzatok, hogy ne sodródjatok kísértésbe. A »Szószóló« az, aki megvéd a gonosztól” – fogalmazott a Szentatya.

Ahogy a Lélek szól hozzánk, gyengéden és tisztelettel, a kereszténynek is hasonlóképpen kell cselekednie a világban – mondta a pápa. Az ördög próbál elgyengíteni bennünket, elvetve bennünk a pletykálás, a rágalmazás, a versengés, az egymás ellen szegülés kísértését. Az ilyen viselkedés eltávolítja azokat, akik közelednének a hithez, és ez jelen van ebben a közösségben is. Szűz Mária legyen a példaképünk, aki eltiporta a kígyót – hangoztatta a pápa.

Kérjük a kegyelmet, hogy meg tudjuk őrizni a bennünk élő Szentlelket. Ne szomorítsuk el, és a viselkedésünk – a keresztények és a nem keresztények felé is – legyen kedves és tiszteletteljes, mert a Szentlélek így cselekszik bennünk: kedvesen és tisztelettel – zárta homíliáját Ferenc pápa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése