2017. július 24., hétfő

16. évközi vasárnap

Hirdetések
Szeptember 1-ig az esti misék 7-kor kezdődnek.


Bíboros atya augusztus 1-el új plébánost nevezett ki Budakalászra és Szentistvántelepre Kelemen László személyében. Kálmán Józsefet a Külsőferencvárosi Szent Kereszt plébánia ellátásával bízta meg. Kérem a hívek imáját, hogy a helyezést és az új helyen a szolgálatomatIsten akarata szerint tudjam ellátni.
Esküvő Vyazera Mária és Halasi Balász július 29-én 15.30 kor mondják ki az igent Isten áldásával egymás életére.
Sándor Zoltán és Lazarenkó Katalin július 29-én 16.30-kor fogadnak örök hűséget a Budakalászi templomban.
Keresztelés Rogán Ottilia Ágnes és Piros Janka keresztelése július 29-én szombaton 11-kor lesz a Telepi templomban.
Jordanov Máté keresztelése július 29-én 12 órakor lesz a Telepi templomban.
Farkas Vajk Máté keresztelése július 29-én 17.30-kor lesz a Kalászi templomban.
Nagy Flóra keresztelése Július 30-án 9 órakor lesz a Kalászi templomban.
 
Korábbi hitoktatónk Nagy Ágnes 2017 augusztus 6-án tesz első fogadalmat Rómában. Foglaljuk imáinkba szerzetesi útját.

A héten Árpádházi Szent Kinga, Szent Jakab apostol és Szent Márta emléknapja lesz. Isten éltessen mindenkit, aki a héten ünnepli születés vagy a névnapját.

Szombat Szentistvántelep 19.00 +Borbála és +Endre házaspárért és szüleiért Teréziáért és Antalért
Vasárnap:           Budakalász 8 püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 élő és elhunyt családtagok
       Budakalász 19 óra szabad
Hétfő Budakalász 19 óra szabad
Kedd Szentistvántelep 19 óra szabad
Szerda Budakalász 7 óra szabad
Csütörtök Szentistvántelep 19 óra Zelei Jánosért
Péntek Budakalász 19 óra Szeretett fiamért és családjáért
Szombat Szentistvántelep 19.00 Házaspárért Erzsébetért és Gáborért
Vasárnap:           Budakalász 8 püspök szándékára
       Szentistvántelep 10 élő és +Stofira Margitért
       Budakalász 19 óra szabad


Budakalászi Szent Ferenc Karitász Csoport július három vasárnapján tanszergyűjtést szervez az általános iskolába járó, rászoruló diákok részére.
Kérjük a tárgyi adományokat a templomokban kitett "TANSZERGYŰJTÉS" feliratú dobozokba, a pénz adományokat pedig a "KARITÁSZ" feliratú perselyekbe szíveskedjenek elhelyezni! A beérkezett tanszereket augusztus első hétvégéjén vehetik majd át az érintettek szüleikkel. Adományaikat előre is hálásan köszönjük

A jó pásztor életét adja juhaiért
Egy pásztor legyen szenvedélyes, tudjon megkülönböztetni, és legyen képes elítélni a rosszat – mondta a pápa június 22-én, a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmisén. A pápa – megfogalmazása szerint – Szent Pálban találta meg az igazi pásztor alakját, aki nem hagyja el nyáját.
Homíliájában a Szentatya a napi első olvasmányból indult ki (2Kor 11,1–11), összegyűjtve azon tulajdonságokat, amelyekkel egy pásztornak rendelkeznie kell.
Az első tulajdonság a szenvedélyesség, melynek jegyében azt mondja a pásztor a népének, hogy „Isten féltékenységével vagyok féltékeny rátok” (2Kor 11,1). Isteni módon féltékeny – jegyezte meg a pápa. A szenvedély tehát majdnem népe iránti „őrültséggé”, „ostobasággá” válik. Ezt nevezzük apostoli buzgalomnak. Nem lehet valaki igazi pásztor e belső tűz nélkül.
A pásztor második jellemzője, hogy képes megkülönböztetni. Tudja, hogy az életben létezik csábítás. A hazugság ura csábító. A pásztor nem. A pásztor szeret. A kígyó, az irigykedő viszont csábító, aki igyekszik eltávolítani a hűségtől, mert Pál isteni féltékenységének célja az volt, hogy a népet az egyetlen jegyeshez vezesse, hogy megtartsa a hozzá való hűségben. Az üdvtörténetben, a Szentírásban sokszor találkozunk az Istentől való eltávolodással, az Úrhoz való hűtlenséggel, a bálványimádással, ami olyan, mint a házasságbeli hűtlenség. A megkülönböztetni tudás – hogy hol vannak a veszélyek és hol vannak a kegyelmek, hol van az igaz út – annyit jelent, hogy a pásztor mindig elkíséri nyáját: a szép és a sötét pillanatokban, a csábítás perceiben is, és türelemmel visszatereli őket az akolba – hangzott el Ferenc pápa reggeli homíliájában.
A harmadik jellemző a képesség, hogy elítélje a rosszat – mondta a Szentatya. Egy apostol nem lehet naiv, vagyis olyan valaki, aki azt mondja: „Ah, minden csodás, menjünk előre… Ünnepeljünk, mindent meg lehet tenni…” Nem, mert létezik hűség az egyetlen jegyeshez, Jézus Krisztushoz, amit védelmezni kell. A pásztor tud elítélni, konkrétan nemet mondani egyes dolgokra, ahogy a szülők teszik a gyerekkel, amikor veszélyes dolgokhoz akar nyúlni. A jó pásztor tud elítélni néven nevezve a dolgokat, ahogy Szent Pál tette.
A pápa utalt június 20-i bozzolói és barbianai látogatására, melynek alkalmából két olasz pap sírját kereste fel. Milani atyáról szólva utalt mottójára, amelyet tanítványainak oktatásakor használt: „I care.” Mit jelent ez a mottó? – tette fel a kérdést a Szenatya. Elmagyarázták nekem: azt akarja jelenteni, hogy „nekem fontos”. Don Milani azt tanította, hogy a dolgokat komolyan kell venni, szemben azzal a divatos mottóval, hogy „engem nem érdekel”. Gondoskodni, törődni kell az életeddel, buzdította tanítványait Barbiana plébánosa.
Tudni kell elítélni azt, ami az életeddel szemben áll. Sokszor elvesztjük a képességünket, hogy elítéljünk valamit, és a nyájat azzal a „jósággal” akarjuk előrevinni, ami nemcsak naiv, de kártékony is – állapította meg Ferenc pápa. A „kompromisszumok jósága” ez, hogy csodálatot váltsunk ki, vagy a hívek szeretetét, azáltal, hogy rájuk hagyjuk, hadd tegyék, amit tesznek.
Homíliája végén a pápa összefoglalta gondolatait: Pál apostoli buzgalma szenvedélyes – ez az első jellemző. Olyan ember ő, aki tud megkülönböztetni, mert ismeri a csábítást, és tudja, hogy az ördög csábít – ez a második jegy. Rendelkezik azon dolgok elítélésének képességével, amelyek rosszat okoznak nyájának – ez a jó pásztor harmadik karakterjegye.
Ferenc pápa imádsággal zárta csütörtök reggeli homíliáját, amelyet az Egyház minden pásztoráért mondott, hogy Szent Pál közbenjárjon értük az Úr előtt, hogy minden pásztor rendelkezzen ezzel a három jellemzővel az Úr szolgálata során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése